Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jóautók.hu: a határzár ellenére szeptemberben ismét nőtt a használtautó-import, nőttek az újautó-eladások

2020-10-02 08:36:30

Idén szeptemberben 11 916 import személyautó került forgalomba Magyarországon, ami az előző hónaphoz képest 23 százalékos növekedés, a tavaly szeptemberinél ugyanakkor továbbra is 10 százalékkal kevesebb - hívta fel a figyelmet a JóAutók.hu a DataHouse adatai alapján.

    Az MTI-nek küldött csütörtöki közleményben Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója kifejtette: a koronavírus-járvány második hulláma ellenére várakozáson felül tudott nőni a használtautó-import. Bár az autópiacokat övező bizonytalanság hatására a behozatal június óta folyamatosan 10-15 százalékkal a tavalyi szintek alatt mozog, az megállapítható, a vevők a határzár miatt jelentősen megnehezedő magánimport helyett is megtalálták a módját annak, hogy hozzájussanak a külföldön kinézett autókhoz. Mindez megerősíti, hogy az idei év végéig a használtautó-import volumene éves szinten meghaladja majd a 125 ezres szintet - tette hozzá.
    Kiemelik: a belföldi használtautó-piac másik fő forrását jelentő újautó-piacon is jelentős pozitív változást mértek az elmúlt hónapban: 11 449 új autót helyeztek forgalomba. Ezzel január óta szeptember volt az első hónap, amikor több új személygépkocsit értékesítettek, mint egy éve. Az új autók által lecserélt korábbi járművek szintén jelentős mértékben aktivizálják a belföldi használtautó-piacot is.
    A használtautó-import az első kilenc hónapban 98 921 darab, 16 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakában regisztráltnál. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 90 092 volt, ez 22 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 115 105-ös értéktől