Andrea napja van. | 2024.04.18

Költségvetési csalás miatt tartóztattak le három férfit és egy nőt Pécsen

2020-09-18 16:41:00

A gyanú szerint több mint négyszázmillió forint kárt okozott a költségvetésnek az a férfi és három társa, aki valótlan tartalmú számlákat állított ki egy erre létrehozott céghálózaton keresztül - közölte a Pécsi Törvényszék az MTI-vel.

    Mint írták, Pécsi Járásbíróság csütörtökön egy hónapra rendelte el a gyanúsítottak - három férfi és egy nő - letartóztatását bűnsegédként, jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás alapos gyanúja miatt.
    A nyomozás eddigi eredményei szerint a gyanúsítottak által létrehozott céghálózat - főként építőipari tevékenységgel összefüggésben - valótlan tartalmú számlákat állított ki, így a számlabefogadó társaságok vezetőinek nyújtottak segítséget, hogy azok adófizetési kötelezettségüket csökkentsék, illetve elkerüljék.
    A cégek - különböző pénzügyi tranzakciók lebonyolításával - segítséget nyújtottak ahhoz is, hogy a hálózatból kiállított valótlan tartalmú számlákat befogadó gazdasági társaságok vezetői a számlák ellenértékeként átutalt összegeket visszakapják és azt jogosulatlanul a cégeik érdekköréből kivonják.
    A közlemény szerint a bűnszervezetben működő gazdasági társaságok számláit befogadó társaságok 2017 nyara és 2020 tavasza között a jelenlegi adatok szerint 433 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.
    Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik valamennyien fellebbeztek szabadlábra helyezés, illetve enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében.