Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tovább romlik a járványhelyzet Csehországban

2020-09-18 13:20:00

 Tovább romlik a járványhelyzet Csehországban és meredeken nő a koronavírus-fertőzöttek napi száma.A laboratóriumi vizsgálatok csütörtökön 3130 személynél mutatták ki a fertőzést, a napi fertőzések száma így első ízben már a háromezret is meghaladta.

Az egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása szerint az aktív fertőzöttek száma jelenleg 20 281, ami szintén új rekordot jelent. A járvány március elsejei kirobbanása óta Csehországban 44 155-en fertőződtek meg, csaknem a háromötödük már kigyógyult betegségéből.

Bár a betegség lefolyása az esetek döntő többségében enyhe, gyorsan emelkedik a kórházi kezelésre szorulók és a súlyos állapotban lévők száma is. Csütörtökön 413 beteg volt kórházban, közülük 91 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Ezek a betegek lélegeztetőgépre vannak kapcsolva.
A fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeiben eddig 489 ember halt meg, közülük négyen csütörtökön.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elismerte: a járványhelyzet nem jó, egyre romlik és nem kizárt, hogy újabb országos óvintézkedésekre lesz szükség. Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák intézetének (ÚZIS) igazgatója szerint szeptemberben eddig 19 539 ember kapta el a fertőzést. "Az optimista modell szerint szeptember végéig ez a szám 44 ezerre, a kevésbé optimista várakozások szerint 70 ezerre emelkedik" - jelentette ki Dusek. Szerinte az a védőmaszkok következetes hordása és a higiéniai előírások betartása a felére is csökkentheti a járvány terjedési ütemét.

Csehországban szeptember 10-től kötelező a védőmaszkok használata a zárt termekben, épületekben, a vendéglők és a szórakozóhelyek pedig éjféltől reggel hatig zárva tartanak. Új intézkedésként péntektől kezdve az általános iskolák másodikos  tanulói és tanítói az órákon is kötelesek védőmaszkot viselni. Az új koronavírus-esetek több mint egyötödét az utóbbi időben az iskolákban mutatták ki.