Gedeon napja van. | 2024.03.28

Romániában csökkent a kórházak terheltsége

2020-09-15 14:15:00

Romániában keddre jelentősen csökkent az új típusú koronavírussal megfertőződött személyeket kezelő kórházak terheltsége - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs kedden kora délután közzétett adataiból.

    Másfél hónap után először csökkent hétezer alá a kórházban ápolt fertőzöttek száma, és az intenzív osztályon ápolt páciensek száma is az augusztus eleji adatokat idézi. A romániai kórházakban jelenleg 6881 beteget kezelnek új típusú koronavírusos fertőzéssel, 253-mal kevesebbet, mint egy nappal korábban. Intenzív terápián jelenleg 460 beteget ápolnak, néggyel többet, mint hétfőn.
    A járvány kezdete óta az országban 105 298-an fertőződtek meg, az elmúlt 24 órában 1111 új esetet jegyeztek. Az új fertőzöttek napi száma enyhén elmarad az elmúlt két hét átlagától. Az elmúlt napon jegyzett 51 haláleset viszont meghaladja a kéthetes átlagot. Ezzel a járvány romániai halálos áldozatainak száma 2436-ra emelkedett.
    A stratégiai kommunikációs törzs az adatösszesítésben eszközölt technikai módosításra hivatkozva ezúttal sem közölte a gyógyultak számát. A hatóságok feltehetően a közölt hivatalos adatokban rejlő belső ellentmondásokat próbálják kiküszöbölni. A napi rendszerességgel közölt adatok alapján ugyanis két módszerrel is ki lehet számítani az aktív esetek számát, a két számítás viszont jelentősen eltérő eredményt ad.