Auguszta napja van. | 2024.03.29

Borrell: az EU-nak folytatnia kell a tárgyalásokat Törökországgal

2020-09-15 13:13:00

Az Európai Uniónak szolidárisnak kell lennie Görögországgal és Ciprussal, ugyanakkor folytatnia kell a tárgyalásokat Törökországgal a Földközi-tenger keleti felében végzett török kutatófúrások keltette feszültség és bizonytalanság feloldása érdekében - jelentette ki Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden.

    Borrell, az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének a jövő héten esedékes uniós csúcstalálkozót előkészítő vitáján tartott beszédében hangsúlyozta, noha az EU mindent megtesz a feszültség csökkentéséért, a helyzet nem javul Ankara és Athén között.
    Kijelentette, Törökországnak tartózkodnia kell mindenfajta egyoldalú fellépéstől, és el kell köteleznie magát az előremutató párbeszéd folytatása mellett. Szavai szerint Ankara elmaradt az európai értékek megvalósítást illetően, aggasztó mértékben csökkenek az emberi és szabadságjogok Törökországban, több uniós tagállammal pedig megromlott a viszonya.
    Szembenállásból nem fakadhat megoldás - hangsúlyozta. Törökország fontos szomszéd az Európai Unió számára, együtt kell működni vele egyebek mellett a migrációt illetően is - emelte ki. Az Európai Unió történelmi fordulóponthoz érkezett a Törökországgal ápolt kapcsolatokat illetően. A mindkét oldalon meghozni kívánt döntések alapvetően fogják meghatározni a következő időszak történéseit - emelte ki. A megoldás elmaradása aláásná térség békéjét és stabilitását, valamint a Cipruson élő közösségek ügyének rendezését célzó ENSZ égisze alatt folyatott törekvések sikerét is - tette hozzá.
    Michael Roth, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország uniós ügyekért felelős minisztere beszédében azt hangsúlyozta, a török kutatófúrások miatt a Földközi-tenger keleti térségében rendkívül sebezhető helyzet alakult ki, amelyet a migráció csak tovább súlyosbít. Ankara nem segíti a térség stabilitásának és békéjének megerősödését, az Európai Unió szerepe ezért még nagyobb a kialakult feszültség politikai megoldásainak megtalálására. Az unió hosszútávú felelőssége, hogy hatékony megoldást találjon arra az esetre, ha Ankara továbbra sem felel meg nemzetközi kötelezettségeinek - hangsúlyozta.
    Mivel a tekintélyelvű rendszerek egyre inkább erősödnek, szem előtt kell tartani a demokrácián, a jogállamiságon és az emberi jogokon alapuló Európai Unió megszilárdítását. Európának egységesnek kell lennie, ez erősítheti meg egyedül szerepét a világpolitika színpadán - érvelt a német politikus.