Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nem kifizetődő a 2001. szeptember 11-ére adott amerikai reakció

2020-09-11 10:33:26

Hosszútávon nem kifizetődő az Egyesült Államok reakciója a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásra - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő pénteken, az esemény 19. évfordulóján az M1 aktuális csatornán.

    Hozzátette: az Al-Kaida felelősségre vonása abszolút jogos volt az Egyesült Államok részéről, de az ehhez kapcsolódó elképzeléseik, az úgynevezett demokráciaexport a Közel-Keletre nem működött.
    A terrortámadásra a Bush-doktrína volt a válasz, amely alapján az Egyesült Államok fenntartotta a jogot arra, hogy egyoldalúan fellépjen bármely országgal szemben, amelyről úgy gondolja, hogy segíti a terrorizmust. Ez nemcsak az egész világra kiterjesztette a terrorizmus elleni háborút, hanem háttérbe szorította a nemzetközi szervezetek szerepét is - mondta a szakértő.
    Az "államépítés-export" meglehetősen megkérdőjelezhető vállalkozás volt, hiszen olyan államokra próbálta az Egyesült Államok rákényszeríteni a nyugati értelemben vett demokráciát, amelyeknek törzsi, vallási és etnikai viszonyai ezt nem tették lehetővé - vélekedett Magyarics Tamás.