Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fürjes Balázs: a közlekedés és az otthonteremtés a fővárosi fejlesztés kulcsterületei

2020-09-10 12:26:08

A közlekedés, az otthonteremtés, valamint a minőségi zöld felületek létrehozása és gyarapítása, ezek lesznek a kulcsterületei a következő években is a kormányzati Budapest fejlesztésnek a fővárosiak érdeke és az emberek igényei alapján - mondta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtökön a Portfólió Lakás Konferencia 2020 rendezvényen.

    Az államtitkár előadásában ismertette, hogy a közlekedés a legfajsúlyosabb téma a fővárosi fejlesztéspolitikában, ez érinti a legtöbb ember mindennapjait. Jelenleg 1,7 millióan élnek Budapesten és naponta 1,4 millióan ingáznak, kétharmaduk autóval érkezik. A belváros határát naponta 3 millióan lépik át, 40 százalékuk autóval. Ezért nyilvánvaló, hogy a közlekedésfejlesztés legfontosabb területe a közösségi, azon belül pedig a kötöttpályás közlekedés.
    Fürjes Balázs szerint az elmúlt években számos eredményt értek el a közlekedésfejlesztésben, a metró és a villamosközlekedés terén talán a legnagyobb kihívásokat megoldották. A fővárosi kötöttpályás közlekedés fejlesztésében a kormány előtt két nagy feladat áll, mégpedig a HÉV korszerűsítése, bővítése és a vasútközlekedés javítása.