Auguszta napja van. | 2024.03.29

Újra megnyílt a bánrévei és tornanádaskai határátkelő

2020-09-09 05:17:23

Az ingázók, a munkavállalók érdekében, az egészségügyi biztonság szigorú fenntartása mellett kedden a szeptember elsején elrendelt határzár után ismét megnyílt két határátkelő Magyarország és Szlovákia között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánrévén és Tornanádaskán.

A Bánrévén tartott sajtótájékoztatón Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a kormánynak fontos, hogy megismerje az emberek, a határ mentén élők véleményét, meghallgassa őket.
- Most biztosítani kell az idősek, az iskolások védelmét és a gazdaság zavartalan működését - emelte ki, hozzátéve: az utazási korlátozás nagyon fontos, ugyanakkor a kormány figyelembe veszi a határ menti települések "speciális" helyzetét, hiszen sokan járnak át a határ másik oldalára dolgozni. Ezért is döntött a határok itteni megnyitása mellett a kormány, a szabályok szigorú betartása mellett - mondta az államtitkár.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára arról szólt, hogy már több hónapja küzd az ország a koronavírus ellen, az emberek az egészségüket és a munkahelyüket is féltik. Hangsúlyozta: a kormánynak ezekre a kihívásokra kell megoldást találnia, a határ újbóli megnyitásával most ez történt, hiszen megkönnyíti, hogy a határ mentén élők nem veszítsék el a munkájukat.

Riz Gábor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta: továbbra is fontos a gazdaság működőképességének megőrzése, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.
- Bánréve a térség legjelentősebb tranzitútvonalán fekszik, ahol nemcsak Szlovákiába szállítanak termékeket a fuvarozók, hanem Csehországba és Lengyelországba is ezen keresztül indulnak útjukra a kamionok. Többi között ezt a határátkelőt használják az ÓAM Ózdi Acélmű Kft. járművei is, útban a visegrádi országok felé, amelyek nagy felhasználói a cég termékeinek - emelte ki a képviselő.

Tornanádaska térségében szintén a gazdasági együttműködés az egyik legfontosabb érv a határátkelőhely folyamatos használata mellett. A magyar és a szlovák oldalon működő cégek között több is akad, amely napi szintű üzleti kapcsolatot ápol egymással. A határátkelő teljes lezárása olyan pluszköltségeket jelentene nekik, amelyek veszélyeztetnék a versenyképességüket - tette hozzá.

Megköszönte a kormánynak, hogy a vírusveszély második hulláma elleni védekezés közben is fontosnak tartja az itt élők biztonságát, valamint a visegrádi négyek zavartalan gazdasági együttműködését.