Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Magyar Nemzeti Balett estjével kezdődik az Opera új évada

2020-09-04 08:00:00

A Magyar Nemzeti Balett estjével indítja 2020/2021-es évadát a Magyar Állami Operaház szeptember 11-én az Eiffel Műhelyházban Budapesten.

    Az esten Hans van Manen Trois Gnossiennes és az 5 tangó, Lukács András Örvény, valamint Alexander Ekman Cacti című táncműve szerepel, utóbbit először láthatja a magyar közönség.
    Hans van Manen holland koreográfus talán legismertebb alkotását, a Holland Nemzeti Balett számára 1977-ben készített 5 tangót Astor Piazzolla muzsikájával kísérve mutatják be. A másik van Manen-koreográfia, az Erik Satie azonos című műve nyomán készült Trois Gnossiennes a férfi-női viszonyrendszer összetettségét vizsgálja. Ezt követően Lukács András 10 éve a Magyar Nemzeti Balett számára készített alkotása, az Örvény következik a műsoron - közölte a dalszínház az MTI-vel.
    Alexander Ekman (1984) elmúlt másfél évtizedes koreográfusi pályafutása alatt a modern tánc egyik legnevesebb, nemzetközileg is elismert kortárs alkotójává vált. A 2010-ben a Holland Táncszínház fiatal művészei számára készült Cacti az alkotó és a kritikus feszültségekkel teli, aszimmetrikus viszonyát vizsgálja, látványvilága pedig a tibeti szerzetesek rituális gyakorlataiból merített ihletet.
    Az Erik Satie Trois Gnossiennes című zongoraművére koreografált kettős egyben A Francia Múzsa Szezonja névre keresztelt évad első francia illetőségű előadása is. Ebből az alkalomból az előadás szünetében együttműködési szándéknyilatkozatot ír alá Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete és Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója - tartalmazza a közlemény.
    Az Opera az estet a járványveszélyre való tekintettel mindössze egyszer tűzi műsorára az évadban, az előadásról azonban felvétel készül, amelyet az Opera később bemutat.