Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: elengedhetetlenek a beutazási korlátozások

2020-09-03 10:26:35

A magyar emberek, családok és a gazdaság biztonságához elengedhetetlen a koronavírus-járvány miatt a határokon életbe léptetett korlátozó intézkedések rendszere - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán közvetített nyilatkozatában.

    A tárcavezető kifejtette: az elmúlt hónapokban a nemzetközi hírekben a legtöbbször talán a járvány második hullámának lehetőségéről volt szó, és mára kijelenthető, hogy ez ténnyé vált, az európai és a globális adatok alapján is az látható, hogy a fertőzöttek száma exponenciálisan emelkedik.
    Hangsúlyozta: annak érdekében, hogy megvédjék azokat az eredményeket, erőfeszítéseket, amelyeket a magyar emberek közösen értek el és tettek tavasz óta, muszáj volt meghozni azt az intézkedést, amellyel korlátozták a beutazást Magyarországra. Ha ezt nem tették volna meg, az jelentősen növelné a fertőzés behurcolásának veszélyét az országba, és aztán a határokon belül kellene olyan szigorításokat életbe léptetni, amelyek nehézségeket okoznának a magyar embereknek, családoknak és gazdaságnak - mutatott rá.
    Szijjártó Péter közölte: ezt akarták elkerülni, ezért van most ez az egyhónapos szabályozás szeptember végéig, aztán meglátják, milyen további intézkedéseket kell hozni, a lazítás vagy a szigorítás irányába kell-e menni.
    Úgy vélte, ha a magyar gazdaságot még egyszer le kellene állítani és az iskolákat még egyszer be kellene zárni, az drámai következményekkel járna gazdasági, illetve társadalmi szempontból, és sokkal jobb lenne, ha a kialakuló új világrend nyertesei közé tartoznánk, és nem a vesztesek közé.
    Megerősítette: a gazdaság működőképességét fenn kell tartani, sőt arra kell törekedni, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon és minél több beruházást meg tudjon szerezni. Továbbra is lehetőség van az ingázásra, és a cégcsoporton belüli hivatalos külföldi utazás továbbra is korlátozásmentes - közölte.
    Megjegyezte: azok a magyar állampolgárok, akik az elmúlt hónapokban már átestek a megbetegedésen, karantén-kötelezettség nélkül jöhetnek be az országba.
    A külügyminiszter kitért rá: egy magyar futballcsapathoz vendégként érkező külföldi csapat játékosainak, a delegáció tagjainak egy negatív tesztet kell felmutatni a belépést megelőző három napból, ez az UEFA protokollja alapján készült szabályozás. A külföldi szereplésről hazatérő magyar csapatok esetében két negatív tesztre van szükség, hiszen ők itt maradnak, míg a külföldi sportolók a mérkőzést követően szinte azonnal elhagyják az országot - tette hozzá.
    A tárcavezető arról is beszélt, hogy folyamatos a konzultáció a szomszédos országokkal, a külügyminiszterekkel, a határmenti választókerületek képviselőivel, és ha látják, milyen változtatásokra van szükség vagy lehetőség, akkor azokat azonnal meglépik.