Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egyre több a durva megszorítás a miskolci Veres-csomagban

2020-08-30 11:20:20

Miskolcon, az MSZP-DK-Momentum-Jobbik alkotta Velünk a város koalíció működésének 10 hónapja alatt, csak megszorításokkal sarcolta a lakosságot. A hírhedt Bokros-csomag mintájára, időszerű lenne a virágzó "Nagy-Miskolc" programot átkeresztelni Veres-csomagra.

A lakosságot sújtó megszorításokból a város vezetése nem vette ki a részét. Az őket megválasztókkal csak együtt nevettek, sírni pedig csak sírjanak azok, akiknek mélyen a zsebükbe kell nyúlni azért, hogy a helyi adókat, lakbéreket kinyögjék, az állatkerti-, villamos-, buszjegyeket, vagy egyéb szolgáltatásokat megvásárolják.

Az augusztus 28-i képviselőtestületi ülésen további megszorításokkal sújtották a miskolci polgárokat. Megemelték az önkormányzati lakások bérleti díját, és a temetkezési szolgáltatások egyébként is magas árát - 50 %-kal - drasztikusan növelték. 

A tavaszi koronavírus-járvány alatt bevezetett karantén sem szólt másról, mint az elbocsátásokról, a leépítésekről, és az elképesztő 50 - 20 - 10 %-os bércsökkentésről. Ugyanakkor számos, egyéb dolgozói juttatást is megvontak.

Veres Pál polgármester egy korábbi riportban azt mondta:

"- Egy család is pontosan megtervezi a bevételeit és a kiadásait, otthon is sző mindenki terveket, kicsiket, nagyokat, hogy hol szeretne tartani 10 év múlva, mit szeretne lakással, házzal, autóval, a gyerekek oktatásával. Miskolc egy kicsit nagyobb család."

A miskolci "nagycsaládban" a "családfők" éppen azt tervezik, kivitelezik, hogy mi mindent tudnak elvenni a "családtagoktól". Velünk a város koalíció tagjai körül röpködnek a közpénz milliók, és juttatásaikból egyetlen forintot nem adtak vissza a közösbe, miközben a kiskeresetű városi fizikai dolgozó fizetésének felét szívfájdalom nélkül elvették.

Számos településen a képviselők vagy lemondtak juttatásaikról, vagy a felét felajánlották egy közös alapba, ezzel is szolidaritást vállalva nehéz helyzetbe került választóikkal.

A baloldali vezetésű városokra soha nem volt jellemző közösséget vállalni a választóikkal, inkább a Horn-Gyurcsány-Bajnai korszakok megszokott "gazdaságélénkítő" módszereit alkalmazták:

  • megszorítások (áremelés, bércsökkentés, stb.),
  • baráti privatizáció,
  • hitelfelvétel.

A balliberálisok 10 hónapos miskolci dúlása jól szemlélteti, hogy bármikor, bármit tönkre tudnak tenni rövid idő alatt. A miskolci tragédia legyen mindenki szeme előtt, mert ez várna 2022-ben Magyarországra is, ha a baloldali összefogás hatalomra kerülne.

A kommunista diktatúra emblematikus ipari városa még nem heverte ki a rendszerváltáskori, és  a 2010-ig tartó balliberális gazdasági és mentális sokkot. A polgári vezetés elmúlt tíz éve alatt, Miskolc éppen csak kezdett kilábalni a mérhetetlen nyomorból. A fejlődés 2019-ben megszakadt, és visszatértek a megszorításokkal, áremelésekkel zsúfolt boldog gyurcsányi idők.

A balliberálisok többek között átvették kommunista gyökereik hitvallását: az emberekre addig van szükségük, míg megválasztják őket. Amint megszerzik a hatalmat, azonnal elfelejtik, hogy mit ígértek választóiknak.

Veres Pál 2019-ben egy virágzó Miskolcot ígért. A város szíve, a Velünk a város koalíció röpke 10 hónapja tartó (rém)uralma után, egy eladósodott, zsugorodó, helyenként gazos, szemetes, hajléktalanokkal és drogosokkal teli városról, romló közbiztonságról, és a közösből nagyot markoló balliberális haveri körről tud számot adni kegyetlen módon megsarcolt választóinak.

Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök után szabadon: "A balliberálisokkal az a baj, hogy előbb-utóbb mindig kifogynak a mások pénzéből." Aztán jön a megszorítás, a privatizáció, a hitelfelvétel szokásos receptje, ami még mélyebb szakadékba zuhanást jelent.

Korábbi írásunkat ide kattintva olvashat el.

(Címlapfotó Veres Pál miskolci polgármester. Forrás internet)