Emma napja van. | 2024.04.19

Keresztény és magyar utat szorgalmaztak a római magyarok az augusztus 20-i szentmisén

2020-08-23 13:42:50

Az államalapító Szent István tanítása mai üzenetéről szólt a római magyar közösség augusztus 20-i ünnepi miséje, melyet Németh Norbert a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora, a római magyar közösség új lelkésze mutatott be vasárnap a római Szent István-ház kápolnájában.

    Németh Norbert atya homíliájában kijelentette: az államalapítás ünnepén nem "elég a múltban barangolni, és a jövőről álmodozni".
    "A jelent kell jól csinálnunk. Közel van a megoldás, ha Szent Istvánra tekintünk, aki a jelent csinálta jól: Istennel szövetkezett, országot alapított, és kereszténnyé tette a népét úgy, hogy ő maga is megélte a hitét. Mi, Rómában élő magyarok a jelenben szeretnénk cselekedni a közösségünkért" - hangoztatta.
    Hozzátette, István király korában "a magyar kereszténység még a gyermekkorát élte. Vészhelyzetben, kényszerpályán mozogtunk annak idején, nem egy pedagógiai laboratóriumba érkeztünk a Kárpát-medencébe, ahol időt adhattunk volna mindenkinek a kísérletezésére és belátására. Néhány évtized volt csak a határ, hogy letöröljenek bennünket a térképről, akik szövetkeztek ellenünk. Amikor államot alapított első szent királyunk, a fundamentumot a kereszténységben találta meg".
    "Szent István ünnepén fontos magunktól megkérdezni, hogy van-e bennünk elszántság, ész, erő, s szent akarat, hogy merjünk azok lenni, aki Szent István volt: keresztény és magyar? Képesek vagyunk-e alakítani közös ügyeinket? Vagy egyszerűen arra ítéljük magunkat, hogy idegenné váljunk saját magyar közösségünkben? Szent István nagyon fontosnak tartotta, hogy tudjunk együtt élni a másként gondolkodókkal, a más nyelvűekkel, az idegenekkel. E nélkül a kereszténység nem is létezhet" - fogalmazott.
    A Meló Lajos domonkos szerzetessel koncelebrált mise végén megáldották a magyar szalaggal átkötött kenyeret.
    A római Szent István-alapítványt vezető Németh Norbert atya júliustól a római és a teljes olaszországi magyarok közössége új lelkésze.
    Németh Norbert bejelentette, hogy utóbbi lelkipásztori vezetését az PMI hallgatóival együttműködésben fogja végezni.
    A római magyarok a járványkorlátozások és az augusztusi forróság ellenére sem halasztották el az ünnepi misét. Jelen voltak a Rómában és a Vatikánban dolgozó magyarok és családjaik.
    Az 1967-ben alapított római Szent István-ház az egykor a Vatikán területén álló, Szent István alapította magyar zarándokház utódintézménye. Kápolnáját Prokop Péter festőművész alkotásai díszítik az államalapító Szent István és a magyar szentek ábrázolásaival.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó