Gedeon napja van. | 2024.03.28

A magyar építőipar az uniós és regionális összehasonlításban is jól teljesít

2020-08-13 12:13:00

A koronavírus-járvány ellenére az építőipar jól teljesít ötéves összehasonlításban, valamint uniós és regionális összevetésben is - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Boros Anita közölte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján az építőipari termelés júniusi csökkenése Magyarországon kisebb mértékű, 15,7 százalékot tett ki, mint a koronavírus-járvány hazai tetőzésének hónapjában, májusban, amikor 18,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.
    A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adat 2020 júniusában a megelőző hónaphoz képest 6,2 százalékkal nőtt, ugyanakkor a 2015. év 12 havi átlagához képest 143,3 százalékon áll - mondta az államtitkár. Az építőipari visszaesés oka - a nemzetközi trendeknek megfelelően - a koronavírus világjárvány, és az, hogy az építőipar tavaly elérte csúcspontját: a 2019-es kiugróan magas építőipari termelés szükségképpen visszatér egy fenntartható szintre.