Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megalakult a dzsúdós Szaszaki Alapítvány

2020-08-05 19:38:31

Az olimpiai bronzérmes Ozsvár András kezdeményezésére létrejött a Szaszaki Kicsiszaburo Alapítvány, amelynek alapítója Nagamija Sodzsi professzor és a Magyar Judo Szövetség (MJSZ).

    A judoinfo.hu portál szerdai tájékoztatása szerint az alapítvány küldetése, hogy a Magyarországon járt első japán dzsúdómester, Szaszaki Kicsiszaburo örökségét megőrizze, továbbá ápolja a japán-magyar kapcsolatokat és lehetőséget teremtsen minden évben néhány tehetséges magyar fiatalnak arra, hogy a sportág őshazájában tanulhassa a dzsúdót.
    Nagamija Sodzsi fizikus Szaszaki Kicsiszaburo unokája, aki már korábban is sokat tett a magyar cselgáncssportért és nagyapja örökségének megőrzéséért: a többi között a segítségével alapították meg 2011-ben Budapesten a Szaszaki Magyar Judo Múzeumot, és adták ki felújítva Szaszaki mester 1907-ben megjelent magyar nyelvű Djudo című könyvét.
    Az alapítvány kuratóriumának elnöke Ozsvár András, tagjai Kovács Antal olimpiai bajnok, az MJSZ szakmai alelnöke és Csörgő Tamás atomfizikus.