Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megemlékezést tartottak a volt auschwitzi náci német haláltáborban

2020-08-02 18:57:41

Az áldozatok emléke előtt tisztelegtek vasárnap, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján a volt auschwitz-birkenaui náci német haláltáborban. Az idei megemlékezést a koronavírus-járvány miatt részben a világhálón szervezték - közölte az MTI-vel az auschwitzi emlékmúzeum.

    A roma holokauszt auschwitzi emlékművénél a megemlékezések több tucat résztvevője rótta le tiszteletét.
    A roma holokauszt idei európai emléknapja alkalmából létrehozták a https://www.roma-sinti-holocaust-memorial-day.eu/ honlapot. Az ott közzétett videóban a vasárnapi megemlékezés mellett meghallgathatók a szervezők és a  túlélők felszólalásai. A honlap számos háttéranyagot is közöl, felidézve a világ több országában a nácik által megszállt Európában a második világháború során  meggyilkolt félmillió roma és szinti emlékezetét.
    A vasárnapi megemlékezésen megszólaltak a lengyelországi és a németországi romaszervezetek vezetői, Roman Kwiatkowski és Romani Rose. Az auschwitzi emlékmúzeum igazgatója, Piotr A. Cywinski beszédében kijelentette: a szinti és roma társadalom diszkriminációja ma "szinte egész Európában" tapasztalható. Arra figyelmeztetett, hogy a kiközösítés "embertelenítést eredményez, ez pedig emberirtáshoz vezet".
    A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban a németek felszámolták az úgynevezett cigánycsaládtábort (Zigeunerfamilienlager), meggyilkolva néhány óra alatt a gázkamrákban több mint 4 ezer romát.
    Az auschwitzi haláltáborba a németek 1943 után Heinrich Himmler náci SS-vezér parancsára mindenekelőtt németországi, ausztriai, csehországi és lengyelországi romákat és szintiket deportáltak, összesen mintegy 23 ezer embert, közülük 21 ezren éhségben, betegségekben, illetve a családtábor felszámolásakor életüket veszítették.