Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vádat emeltek egy 25 millió forintot sikkasztó rendelőintézeti dolgozóval szemben

2020-07-29 08:36:19

Vádat emeltek egy rendelőintézetben dolgozó nővel szemben, aki az informatikai adatok megváltoztatásával huszonötmillió forintot sikkasztott el - közölte a Pest Megyei Főügyész szerdán az MTI-vel.

    Szabó Ferenc közleményében azt írta, a nő egy rendelőintézetben dolgozott és feladata volt többek között a térítési díj ellenében igénybe vett vizsgálatokért fizetendő pénz átvétele. A befizetésekkel napi szinten el kellett számolnia az intézet felé.
    A vádirat szerint a nő 2010 januárja és 2018 júliusának közepe között a pozíciójával járó jogosultságot felhasználva az egészségügyi intézet által használt számítógépes programban rendszeresen írt át már kiállított ambuláns lapokon úgynevezett "fizetős kódot" "nem fizetős" kódra.
    Emellett a nő térítésköteles vizsgálatokat ingyenes vizsgálatokra kódolt át. Ezekben az esetekben a nő a saját maga által vásárolt bizonylati tömbből adott elismervényt a betegeknek az átvett térítési díjakról, de azt nem fizette be az intézetnek, hanem saját céljaira használta fel.
    A nő ezzel közel huszonötmillió forinthoz jutott az említett csaknem 8 év alatt.
    Az ügyben a Ceglédi Járási Ügyészség jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és információs rendszer vagy adat megsértésének bűntette miatt emelt vádat.