Gedeon napja van. | 2024.03.28

Emmi: az egészségügy továbbra is számít a 65 év feletti orvosokra és szakdolgozókra

2020-07-24 18:39:00

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken visszavonta a 65 év feletti egészségügyi dolgozók közvetlen egészségügyi betegellátás alóli mentesítésére vonatkozó utasításokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

    Emlékeztettek: március közepén - a koronavírus-fertőzések miatt járványügyi helyzetre tekintettel - a miniszter arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók ne találkozzanak személyesen betegekkel. A háziorvosok és az egészségügyi dolgozók egészségének megőrzéséért csökkenteni kellett az orvos-betegtalálkozók számát, és így a távkonzultációnak jutott szerep. Az egészségügyi szolgáltatóknak azt is fel kellett mérniük, hány olyan krónikus betegséggel élő, 65 évnél fiatalabb dolgozójuk van, akikre a koronavírus szintén fokozottan veszélyes lehet.
    A személyes betegellátás alól felmentett orvosok és szakdolgozók telefonon vagy elektronikus csatornákon vették fel a betegek kórelőzményét, tanácsot adtak, illetve e-receptet rendeltek.
    A meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően május 4-e óta fokozatosan újraindulhattak az egészségügyi ellátások, és a higiénés szabályok fokozott betartása mellett már biztonsággal visszatérhetnek a korábban a sérülékeny csoportba tartozó orvosok, ápolók, nővérek - írták.
    Hangsúlyozták, az egészségügy továbbra is számít a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók fegyelmezett együttműködésére és elkötelezett munkájára.