Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gránáttal fenyegetőző autótolvaj túszul ejtett egy rendőrt Ukrajnában

2020-07-23 16:23:58

Egy gránát felrobbantásával fenyegetőző autótolvaj túszul ejtett egy rendőrt csütörtökön a kelet-ukrajnai Poltavában - közölték ukrán híradások belügyi forrásokra hivatkozva.

    Az UNIAN ukrán hírügynökség Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettesnek a Facebookon közzétett tájékoztatása alapján arról számolt be, hogy a férfit a gépjármű önkényes eltulajdonításának gyanúja miatt megkísérelték őrizetbe venni a rendőrök Poltavában, mire ő egy gránátot húzott elő, és felrobbantásával kezdett fenyegetőzni, közben félkézzel elkapta az egyik intézkedő járőrt.
    A rendőrök körbekerítették a helyszínt, amely a helyi adminisztratív bíróság épületének közelében volt, és tárgyalást kezdtek a férfival. A rendőrök megállapodtak vele, hogy szabadon kihajthat a városból, ha nem robbantja fel a gránátot. Herascsenko szavai szerint a bűnügyi rendőrség egy ezredesi rangú tisztje önként túsznak jelentkezett a rendőrjárőr helyett, és beült a férfi mellé az autóba. Ezt követően elhagyták Poltavát Szuprunyivki település felé, a rendőrök pedig járműveiken követték őt - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.
    A később nyilvánosságra került új részletek szerint az autótolvaj átszállt egy másik autóba, amelyet a rendőrök adtak át neki, és azon menekül jelenleg. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a jármű volánjánál a túsza, Vitalij Sijan, a megyei bűnügyi nyomozó osztály vezetője ül. Az autótolvaj azt követeli, hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól. Ezt - mint Oleh Szinehubov helyi kormányzó elmondta - a hatóságok nem teljesíthetik, és továbbra is üldözik a járművet.
    Az elkövetőről már nyilvánosságra került, hogy a neve Roman Szkripnik, 32 éves helybeli lakos, aki volt már büntetve lopásért, csalásért és kábítószer birtoklásáért. Egy bírósági határozat szerint június 1-jén pénzbírságra ítélték, illetve egy évre bevonták a jogosítványát kábítószeres járművezetés miatt egy azonos nevű férfinak. Az illető egy helyi lap információja szerint autószerelőként dolgozott nem messze onnan, ahol őrizetbe próbálták venni.      
    A héten Ukrajnában ez már a második túszejtés. Kedden a nyugat-ukrajnai Luckban ejtette túszul egy busz 13 utasát egy fegyveres férfi, akinél robbanószer is volt. A 44 éves, Makszim Plohojként (Rossz Makszim) bemutatkozó túszejtő, akiről utóbb kiderült, hogy a valódi neve Makszim Krivos, és oroszországi születésű ukrán állampolgár, reggeltől késő estig tartotta a buszban túszait, majd önként megadta magát, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök teljesítette egy követelését. Az államfő hajlandó volt közzétenni a Facebook-oldalán egy videofelvételt, amelyen orosz nyelven arra kért mindenkit, hogy nézze meg a 2005-ben készült, Földlakók című amerikai állatvédő dokumentumfilmet. A lucki túszdrámában senki sem sérült meg.