Emma napja van. | 2024.04.19

A miskolciak zsebe nem bír el mindent!

2020-07-16 11:58:00

Privatizációs stop után árstopot és adóstopot is javasol a miskolci Fidesz.

A koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet 2020. június 18-án megszűnt Magyarországon. Azonban a miskolci baloldalnak egy hónap is kevés volt azóta arra, hogy képviselő testületi ülést hívjon össze. A legutóbbi ülés óta közel öt hónap telt el, ilyen hosszú közgyűlési szünetre nem volt példa 1990 vagyis a rendszerváltás óta. Mindez azt jelenti közjogi értelemben, hogy az átlátható közgyűlési kormányzás helyett egy átláthatatlan és ellenőrizetlen, „titkos" tanácsosokra támaszkodó kormányzás folyik Miskolcon.


Ilyen keretek között a Fidesz-KDNP által benyújtott közgyűlési javaslatot, ami a privatizációs stopra vonatkozott, a miskolci baloldal nemhogy nem tűzte napirendre, de még válaszra sem méltatta. Pedig a felvetésünk nem volt légből kapott. Az előterjesztés időszerűségét és indokoltságát az adta, hogy az önkormányzat értékesítésre hirdetett két jelentős értékű ingatlant, a volt Leánykollégiumot, illetve a húszemeletes toronyházat, miközben a koronavírus járvány okozta gazdasági válság szerte a világban leértékelte az ingatlanokat is.


Jellemző a jelenlegi közjogi állapotokra, hogy bár a több száz milliós értékű ingatlanok kapcsán az ajánlattételi határidő lejárt, de sem az önkormányzati képviselők, sem a miskolci lakosság nem kapott tájékoztatást a privatizációs eljárásokról.

Éppen ezért láttuk célszerűnek, hogy a közgyűlés hozzon döntést arról, hogy a folyamatban lévő értékesítési eljárásokat azonnali hatállyal visszavonja, illetve hozzon döntést arról, hogy soron következő egy évre privatizációs stopot rendel el.

Időközben azonban újabb közgyűlési döntés meghozatalát látjuk indokoltnak. Ennek alapját az adja, hogy utóbbi időben egymást követik a miskolci baloldal megszorító intézkedései. A miskolci tömegközlekedésnél elrendelt járatcsökkentés mellett a viteldíjak emeléséről döntöttek, ugyancsak emelkedtek az árak a selyemréti fürdőben, a Vadasparkban pedig a felnőttbelépőkért 33%-kal kérnek többet.

A koronavírus járvány a miskolciak jövedelmi viszonyait is kedvezőtlenül érintette, éppen ezért jogos elvárásuk, hogy a baloldal a már bejelentett hét milliárd forintos költségvetési hiányát ne miskolci lakosok zsebéből finanszírozza. Éppen ezért a Fidesz-KDNP frakció újabb közgyűlési előterjesztést nyújt be, amiben a privatizációs stop után árstopot és adóstopot kér a miskolci lakosok és vállalkozások védelmében.

A közgyűlési előterjesztésünkben arra teszünk javaslatot, hogy a közgyűlés döntsön árstopról minden önkormányzati szolgáltatás, különösen a parkolási díjak, a lakásbérleti díjak, az üzletek bérleti díja ügyében és tegyen nyilatkozatot arról is, hogy nem növeli a miskolci lakosságot és vállalkozókat érintő helyi adók mértékét.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó