Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁSZ: önteszttel ellenőrizhetik a központi költségvetési szervek gazdálkodásuk szabályosságát

2020-07-15 11:42:51

Szerdától elérhető az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legújabb öntesztje, amellyel a központi költségvetési szervek vezetői tesztelhetik gazdálkodásuk szabályozottságát.

    A számvevőszéknek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az öntesztet 661 központi költségvetési szerv hasznosíthatja, célja a gazdálkodási és ellenőrzési feladataik támogatása. A teszt által egészségügyi, szociális, oktatási és kulturális intézmények működése válhat átláthatóbbá - írták.
    Hozzátették: az öntesztben szereplő kérdéseket a követelményt meghatározó jogszabályi hivatkozásokkal kiegészítve fogalmazták meg. A tesztet a 2019. december 31-i állapotnak és az akkor érvényes jogszabályoknak megfelelően kell kitölteni.
    Az ÁSZ fontos tanácsadó eszköze a 2014 novemberében elindított öntesztrendszer. Ezek több célcsoportnak adnak iránymutatást a szabályos működéshez. Az eltelt több mint öt év alatt 32 önteszt vált elérhetővé a számvevőszék honlapján, és ezeket eddig több mint 16 ezer alkalommal töltötték le az érintettek - közölték.
    Az ÁSZ emlékeztetett: kedden 24 kórház ellenőrzését zárták le, amely során megállapították, hogy 16 kórház vezetője 2017 után kialakította a gazdálkodásban rejlő kockázatok kezelését, valamint megteremtette a közpénzekkel és az állami vagyonnal való átlátható, elszámoltatható, felelős, korrupciótól védett gazdálkodás garanciális feltételeit. Nyolc magas és közepes kockázatú egészségügyi intézménynél viszont intézkedések szükségesek a fennálló kockázatok kezeléséért - olvasható a közleményben.
    Az önteszt a www.asz.hu/ontesztek oldalon érhető el.