Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rendkívüli ülésen döntenek a járvány miatti uniós hitelfelvételről

2020-07-12 08:53:00

Az Országgyűlés kétnapos rendkívüli ülést tart a jövő héten, amelyen a képviselők feltételeket szabva járulhatnak hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

    A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két órában azonnali kérdések hangozhatnak el. Az interpellációkra egy óra, a kérdésekre pedig további fél óra áll rendelkezésre, azonban a frakciók - a járvány alatt kidolgozott munkarendnek megfelelően - várhatóan nem élnek majd ezekkel a lehetőségekkel.
    A parlament kedden reggel 9 órakor szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezt követi a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslat összevont vitája.
    A kormánypártok vezetői azért nyújtották be indítványukat és kezdeményezték a Ház rendkívüli ülését, mert a jövő hét második felében sorra kerülő uniós csúcson születik döntés annak a 750 milliárd eurós hitelnek a felvételéről, amelyért a tagállamok vállalják a garanciát - közölte korábban a KDNP frakcióvezetője. Simicskó István kifejtette, támogatási feltételeik között szerepel, hogy a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok; a pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani; továbbá a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének a megítélése.
    A képviselők az összevont vita után döntenek az egyetlen napirenden lévő javaslat elfogadásáról.