Auguszta napja van. | 2024.03.29

Novák Katalin: mindenki azzal élhet, akivel szeretne

2020-07-09 12:43:00

Mindenki azzal élhet, akivel szeretne, és a kormány azt sem mondja meg, hogy vállaljon-e gyereket egy pár, és ha igen, mennyit - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Mandiner hetilapnak adott interjújában, amely csütörtökön jelent meg.

    Az államtitkár szerint a családalapítás nemcsak anyagi, hanem mentalitásbeli, kulturális kérdés is. "A nyugati világban mindenhol igaz, hogy a fiatalok később vállalnak gyermeket. Ez a tendencia nálunk megtorpant" - hívta fel a figyelmet.
    Szerinte nem igaz, hogy a kormány a vagyonosabbakat részesíti előnyben, azt az életstratégiát viszont nem tudják támogatni, hogy valaki a gyerekeiből és nem a gyerekeiért akar élni. "A szegényebb családoknál ugyanúgy igyekszünk csökkenteni a gyermekvállalás költségeit" - szögezte le.
    A politikus elismerte, hogy bár sok támogatást nyújtanak a családalapítás előtt álló fiataloknak, abban lát még feladatot, hogy a felnőttkor első szakaszában segítsék azokat, akiknek nincs önálló otthonuk és albérletben élnek.
    Az államtitkárt kérdezték arról is, nem lát-e problémát abban, hogy Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár az ellenzéki sajtóval nem áll szóba, és nem tárgyal egy fiatalok érdekeit is képviselő szakszervezettel. "Amikor kellett, Zsófi mindig rendelkezésére állt annak, akivel értelmesen lehetett beszélni, színjátékban azonban nem vállal statisztaszerepet" - válaszolta Novák Katalin.
    Az államtitkár a nemzeti konzultációról szólva hangsúlyozta, meg kell adni azt a szabadságot az embereknek, hogy evidensnek tűnő kérdésekben is elmondhassák a véleményüket. Hozzátette, ő Soros Györggyel csak annyit foglalkozik, amennyit muszáj, és az is éppen elég energiájába kerül.
    A politikus, aki a Fidesz alelnöke is, arra a kérdésre, hogy miként látja pártja jövőjét a Európai Néppártban, azt válaszolta, "szerencsére Donald Tusk nem azonos a néppárttal, mi pedig nem vagyunk hűtlen népség. Ehhez a pártcsaládhoz tartozunk, és megadjuk az esélyt egymásnak a folytatásra".