Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brit kormány: levonható a karanténidőszakból a biztonságos országokban eltöltött idő

2020-07-08 17:20:00

A brit kormány szerdai tájékoztatása szerint levonható az Angliába érkezők 14 napos karanténkötelezettségéből az az időszak, amelyet a beutazók közvetlenül érkezésük előtt alacsony koronavírus-fertőzési kockázatúnak minősített országokban töltenek.

    Nagy-Britannia jelenleg 14 napos elkülönítésre kötelezi mindazokat - köztük a brit állampolgárokat is -, akik külföldről utaznak be az országba.
    A kormány azonban a minap jelentősen enyhítette a szabályozást: július 10-étől, péntektől 59 országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába.
    Magyarország közeli környezetéből ugyanakkor Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Bulgária és Románia nem szerepel a mentességet kapó országok listáján.
    Nem vonatkozik a karanténelőírás enyhítése Oroszországra sem.
    Az eredeti rendeletben is szerepelt, hogy a karanténkötelezettség alól mentesülhetnek azok a beutazók, akik az érkezésük előtti 14 napban csak olyan országokban jártak, amelyek szerepelnek az angliai karanténelőírás alól mentesített országok listáján.
    A kormány által szerdán közzétett végrehajtási útmutatás szerint azonban ha a beutazó olyan országból indul útnak, amely nem szerepel a karanténkötelezettség alól mentesített országok listáján, de angliai érkezése előtt eltölt például négy napot egy olyan országban, amely rajta van a listán, és innen utazik tovább Angliába, akkor angliai érkezése után 14 helyett csak 10 napot kell karanténban töltenie.
    A mentesített országokból Angliába beutazók a karanténelőírás pénteki feloldása után is kötelesek lesznek megadni a határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak.
    A brit kormány szerdán ismertetett útmutatása kitér a tranzitutasok beutazási szabályainak részleteire is.
    Ennek alapján azoknak, akik az Angliába vezető úton átutaznak olyan országokon, amelyeket a brit kormány nem mentesített a karanténkötelezettség alól, Angliában karanténba kell vonulniuk, ha közlekedési eszközükre - buszra, kompra, vonatra, repülőgépre - ezekben az országokban új utasok szálltak fel.
    Ugyancsak érvénybe lép az angliai karanténelőírás, ha a kötelezettség alól nem felmentett országban maga az utas vagy utastársai leszállnak a közlekedési eszközről, vegyülnek a helybéliekkel és utána visszaszállnak ugyanarra a közlekedési eszközre.
    A brit kormány június 8-án léptette életbe a beutazókra vonatkozó karanténelőírást.
    A kormány akkori indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása volt, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon.
    Arra, aki nem tartja magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (csaknem 400 ezer forint) pénzbüntetést szabhatnak ki.
    A brit turisztikai és repülési ágazat legnagyobb vállalatai élesen bírálták a karanténintézkedést, és összehangolt jogi eljárást kezdeményeztek azzal a céllal, hogy bíróság kötelezze a kormányt a szabályozás eltörlésére, de a keresetet az enyhítés bejelentése után visszavonták.