Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nagyobb önállóságot biztosít a színművészeti egyetem fenntartóváltása

2020-07-03 17:29:00

Nagyobb önállóságot biztosít a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartóváltása - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

    Azt írták: az Országgyűlés pénteki döntésével az SZFE az államtól függetlenebb, alapítványi fenntartásban működhet tovább. A változtatás célja az egyetem hazai és külföldi elismertségének növelése, a nemzetközi összevetésben is színvonalas, korszerű képzés feltételeinek biztosítása.
    Az átalakítás elvárt eredményeként az intézményben tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulnak - tették hozzá.
    "A felsőoktatásért felelős ITM az újabb, egyetemeken megvalósuló modellváltással arra törekszik, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát. Az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak" - fogalmaztak.
    Kittek arra: a modellváltó egyetemek a közvetlen állami fenntartás helyett kifejezetten erre a célra létesített vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek. Az állam a felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a stabil és tervezhető finanszírozás alapelveit.
    A rugalmasabb működési keretek különösképpen indokoltak a legmagasabb szintű művészeti képzésben, ezért került az érintett intézmények közé a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mellett az SZFE is - írták.
    Hozzátették: az Alaptörvény garantálja a felsőoktatási képzés, kutatás, művészeti tevékenység szabadságát, így a szakmai átalakítás az egyetemi autonómiát inkább növeli. A működésben a jelenleginél jóval nagyobb szabadságot kap az intézmény, mert már jelentős részben mentesül az államháztartási, költségvetési és vagyontörvények szabta korlátok alól.
    A korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeresek legyenek a filmiparban, színházi világban - olvasható a közleményben.
    Az egyetem alapítói és fenntartói jogait 2020. szeptember 1-jével veszi majd át az erre a célra létrehozandó vagyonkezelő alapítvány.