Emma napja van. | 2024.04.19

Csütörtökön kezdődik a Zenélő Budapest szabadtéri koncertsorozat

2020-07-01 15:58:00

Csütörtökön kezdődik a Zenélő Budapest szabadtéri programsorozat, amelyen ingyenes minikoncertek várják az érdeklődőket a főváros nyolc helyszínén augusztus 27-ig.

    Hatodik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest koncertsorozat júliusban. Idén 200 minikoncert várja a közönséget - hangsúlyozta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára, kiemelve, hogy a kulturális államtitkárság 50 millió forinttal támogatta a programsorozatot.
    Emlékeztetett arra, hogy a világ Magyarországot a klasszikus zene országának tartja, de a statisztikák szerint a magyar lakosságnak csupán  hét százaléka olyan klasszikuszene-fogyasztó, aki jegyet vagy bérletet vált valamilyen hangversenyre - tette hozzá.
    A Zenélő Budapest a különleges flashmobszerű koncertekkel nemcsak szórakoztatja, hanem a klasszikus zene irányába is elmozdítja a közönséget - hangsúlyozta az államtitkár.
    A Zenélő Budapesten a koncertek mellett különleges közösségi hangszerekkel is készülnek. A Götz Nándor művészeti vezető által tervezett hangszereket a Millenáris parkban vasárnaponként, a Várkert Bazár-Gloriettnél péntekenként, a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán pedig szombatonként próbálhatja ki a közönség.
    Mindhárom helyszínre három szett készül a hangszerekből - mondta Götz Nándor, hangsúlyozva hogy ezek az eszközök játékosan vezetik be a gyerekeket a zene birodalmába, a gyerekek a hangszereket megszólaltatva  bekapcsolódhatnak a koncertekbe is. Szerepel köztük egy hokétusz nevű, két hangsorral rendelkező ütős hangszer vagy a pagoda elnevezésű pentaton zeneszerszám is.
    A Zenélő Budapest programsorozat megálmodója Götz Nándor művészeti vezető és édesapja, Götz Béla volt, akik újragondolták a szabadtéri zenélést, és teljesen új struktúrában valósították meg az utcazenélést - idézte fel Tóth László, a Budapesti Filharmónia Társaság elnöke, hozzátéve: a cél, hogy intimebb formában, a közönséghez testközelbe hozva népszerűsítsék a muzsikát.
    Elmondta azt is, hogy egy hónap múlva jelenik meg  egy online rövidfilm, amellyel a karanténidőszak lezárulását ünneplik meg.  A filmben Götz Nándor népdalfeldolgozása hangzik el, amelyet mintegy száz zeneművész által létrehozott élőlánc szólaltat meg, így kötve össze Budapest legszebb pontjait a zenével.
    A programsorozat keretében hallhatók lesznek klasszikusok dzsesszhangszerelésben, szaxofonkvartett, a szvingkorszakot idéző koncert, huszárruhás rézfúvósok, női vonósnégyes, erdélyi népzene és fafúvósok operaénekessel.     Igazság Arnold a Várkapitányság képviseletében elmondta: idén is két helyszínnel csatlakozott a Várkapitányság a Zenélő Budapesthez: a Magyar Nemzeti Galéria előtt, a Savoyai-teraszon minden szombaton és vasárnap erdélyi népzene, a Várkert Bazár Gloriettnél pedig minden pénteken huszárruhás rézfúvósok adnak rövid koncertet. Felhívta a figyelmet arra, hogy  a vírushelyzet miatt hozott korlátozási intézkedések feloldása után újraindult az élet a budai Várban: a középkori erőd maradványait bemutató kiállítás nyílt a Táncsics utcában, de Hauszmann paripái címmel tematikus várséták is várják az érdeklődőket.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó