Gedeon napja van. | 2024.03.28

Borrell válaszlépéseket helyezett kilátásba, amiért Venezuela kiutasította az EU nagykövetét

2020-06-30 17:45:00

 

 

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetében elítélte és válaszlépések meghozatalát helyezte kilátásba, amiért Venezuela kiutasította az országból az Európai Unió nagykövetét.

 

    Az uniós diplomácia vezetője üzenetében az írta, hogy az Európai Unió elítéli és elutasítja caracasi nagykövetének kiutasítását. Kijelentette: az unió megteszi az ilyenkor szokásos és szükséges intézkedéseket a viszonosság elve alapján.
    Nicolás Maduro venezuelai államfő hétfőn jelentette be, hogy országa kiutasította az Európai Unió nagykövetét, miután a közösség szankciókat rendelt el több venezuelai tisztségviselő ellen, amiért ellehetetlenítették az ellenzéki többségű parlament munkáját.
    Az Európai Unió hétfőn tucatnyi magas rangú tisztségviselővel bővítette a 2017 őszén bevezetett venezuelai szankciós listáját, amelyen immár harminchat ember található a demokrácia és a jogállamiság aláásásában játszott szerepe miatt. A listára frissen felkerültek között van Luis Parra, a törvényhozás vitatott körülmények között megválasztott elnöke is.
    Maduro 72 órát adott az EU helyi képviseletét vezető Isabel Brilhante Pedrosának arra, hogy elhagyja a dél-amerikai országot.
    Venezuela egyszerre küzd súlyos gazdasági és politikai válsággal. Előbbinek az az oka, hogy Venezuela kizárólag kőolaj-származékokat exportál, és az olaj árának pár évvel ezelőtti jelentős csökkenése hatására a gazdaság zuhanórepülésbe kezdett. A belpolitikai válság pedig az után mérgesedett el, hogy az ország törvényhozásában elsöprő többséget szerzett az ellenzék a legutóbbi választásokon. Ezt követően a hatalomhoz hű legfelsőbb bíróság fokozatosan megfosztotta jogköreitől a törvényhozást, majd Nicolás Maduro elnök 2017-ben párhuzamos parlamentnek számító alkotmányozó gyűlést hozott létre, melynek tagjainak megválasztását számos nemzetközi bírálat kísérte.