Gedeon napja van. | 2024.03.28

Idén is megtartják a Vajdaság legjelentősebb kulturális fesztiválját

2020-06-29 10:45:00

A koronavírus-járvány ellenére úgy döntöttek a szervezők, hogy idén is megtartják a délvidéki magyarság legjelentősebb kulturális fesztiválját, a Dombos Festet, hiszen a huszadik, jubileumi évről van szó.

    A Hét Nap című vajdasági magyar napilap internetes oldalának beszámolója szerint két helyszínen és két időpontban is élvezhetik a rendezvényeket a látogatók.
    Július 20-án és 21-én Palicson a nyári színpadon a magyar zenei élet kiválóságai nyitják a szezont. Július 20-án Lajkó Félix hegedűművész ad gálakoncertet, amelynek keretében színpadra lép saját zenekarával, de a lengyel Volosival is, amellyel közösen tavaly egy magyar és egy lengyel zenei díjat is bezsebeltek.
    Július 21-én, kedden Berecz András mese- és énekmondó várja történeteivel, népzenével és tánccal a közönséget, majd Csík János lép színpadra a Mezzo zenekarral.
    A szervezők szerint az "igazi dombosi életérzést" a következő négy nap hozza el, amikor a 100 méteres, patkó alakú löszfal tövében találkoznak a térség legjelentősebb előadói és az évről évre visszatérő közönség.
    Az összművészeti rendezvényen a korábbi években megszokott fényfestészetre, tábortűzre, gyerekprogramokra, gasztronómiai élményekre és természetesen koncertekre lehet számítani.
    A zenei program keretében autentikus cigányzenével lép fel a Besh o Drom zenekar, dzsesszel várja a közönséget a Modern Art Orchestra, újra Kishegyesre látogat a tavalyi évben nagy sikert aratott Flock project, és ellátogat a löszfalhoz Mohammad Reza Mortazavi világhírű iráni származású, Berlinben élő ütős is.
    A rendezvénynek helyet adó Hegyalja utcában kézművesek, valamint hagyományos magyar ételeket kínáló árusok és borászok kaptak helyet, borpincével és borterasszal várják a látogatókat, napközben pedig a Dombos Remix irodalmi fesztivál beszélgetéseit hallgathatják meg az érdeklődők.