Csongor napja van. | 2024.04.16

Évente 80 ezer családot érint a csecsemőgondozási díj

2020-06-25 08:20:00

Mintegy 80 ezer családot érint évente a csecsemőgondozási díj - mondta Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

    A helyettes államtitkár elmondta, a korábbi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik jövő július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (csed) összege.
    Ez azt jelenti, hogy a gyerek megszületését követő hat hónapban jobb anyagi körülmények közé kerül a család, mint azt megelőzően volt, ugyanis a csed után csak személyi jövedelemadót kell megfizetni, nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítási járulékot nem - mondta.
    Hozzátette, mindez évente mintegy 28 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.
    Kiemelte, hogy emellett továbbra is igénybe lehet venni a családi adókedvezményt és a fiatal házasoknak szóló adókedvezményt.
    Az adatok szerint 40 éve nem volt olyan magas a házasodási kedv, mint az elmúlt hónapokban, ami azt jelenti, hogy még a koronavírus-járvány sem vetetett vissza ezt a hajlandóságot. Márpedig éppen az a kormány célja, hogy növelje a fiatalok házasodási és gyermekvállalási kedvét - mondta Beneda Attila.