Auguszta napja van. | 2024.03.29

New Yorkban, Kentuckyban, Virginiában és Észak-Karolinában voksoltak

2020-06-24 08:17:37

Előválasztást tartottak kedden New York államban, Kentuckyban, Virginiában és Észak-Karolinában.

    A demokraták két államban, New Yorkban és Kentuckyban elnökjelöltre is voksoltak, mindkét helyen Joe Biden volt alelnök került ki győztesen. A republikánusok Kentuckyban Donald Trumpra adták le szavazataikat.
    A szövetségi képviselőházi és szenátusi előválasztásokon a legtöbb helyen a papírforma érvényesült. Kentuckyban Mitch McConnell, a washingtoni szenátus republikánus többségének vezetője nagy arányú győzelmet aratott. Így az őszi választásokon immár a hetedik alkalommal szállhat versenybe a szenátusi székért.       Észak-Karolinában és Kentuckyban azonban a képviselőházi előválasztásokon nem a Donald Trump által támogatott republikánus jelöltek győztek.
    Bár egyes választókörzetekben a végleges eredmények csak napok múlva várhatóak, az elemzők elsősorban New Yorkra és a demokrata előválasztási eredményeire figyelnek. Ebben a keleti parti államban ugyanis a Demokrata Párton belül nemzedékek "összecsapását" hozta az előválasztás.
    A Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnökének szoros szövetségeseként számon tartott, 74 éves Eliot Engel kihívója egy 40-es évei elején járó afroamerikai iskolaigazgató, Jamaal Bowman. A szövetségi képviselőházba a 2018 őszén tartott, úgynevezett félidős választásokon bekerült 31 éves Alexandria Ocasio-Corteznek is volt kihívója, Michelle Caruso-Cabrera újságíró személyében.
    A választási végeredmények csak néhány nap múlva várhatóak, mivel a koronavírus-járvány miatt sok helyütt levélben voksoltak.