Gedeon napja van. | 2024.03.28

Putyin: Oroszország védelmi képessége biztosított

2020-06-22 15:32:00

Oroszország védelmi képessége és biztonsága biztosított - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz hadsereg főtemplománál, hétfőn a Moszkvához közeli Kubinkában lévő Patriot parkban.

    Putyin a Szovjetunió elleni náci támadás 79. évfordulóján, az emlékezet és a gyász napja alkalmából kereste fel a június 14-én felszentelt Krisztus feltámadása templomot, amelyet hétfőn nyitottak meg teljesen a hívők előtt.
    "Számunkra, Oroszország polgárai számára abszolút szent a Nagy Honvédő Háborúnak (a második világháború Szovjetuniót érintő részének) és mindenkinek az emlékezete, aki a győzelemért harcolt és esett el, aki minden erejével azon volt, hogy közelebb hozza a győzelmet" - hangoztatta az elnök katonák díszalakulata és veteránok előtt.
    Putyin az ünnepségen - amelynek részvevői egyébként nem viseltek maszkot és nem tartották be a járványvédelmi távolságot - azt hangoztatta, hogy a katonák új nemzedéke őrzi a hagyományokat és méltó módon teljesíti a számára kitűzött feladatokat.
    "Tudjuk, hogy az állam védelmi képessége és biztonsága megbízhatóan biztosított" - tette hozzá az elnök.
    Kirill pátriárka, a hadsereg templomának plébánosa azt hangsúlyozta, hogy a szovjet nép hőstette az ezeréves orosz történelem legnagyobb győzelme volt. Mint mondta, ahhoz, hogy az ország történelmi fejlődése progresszív legyen, "szárazon kell tartani a puskaport".
    Az emlékezet és a gyász napja alkalmából Putyin a Kreml falánál lévő Sándor-kertben megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját és virágot helyezett el a hős városok emlékművén. A kisebb katonai díszszemlével kísért esemény alkalmából az elnök több veteránnal kezet fogott és elbeszélgetett.
    Moszkvai idő szerint 12 óra 15 perckor Oroszország-szerte egyperces csenddel emlékeztek meg a háború kezdetéről. 1941. június 22-én Vjacseszlav Molotov külügyi biztos népbiztos ebben az időpontban jelentette be, hogy Németország megtámadta a Szovjetuniót.