Emma napja van. | 2024.04.19

A vidéki szálláshelyek zöme azonnal újraindítaná szolgáltatását

2020-06-19 12:14:19

A szállodai korlátozások feloldása után a vidéki szálláshelyek zöme, ha teheti, azonnal újraindítja szolgáltatásait, egyes szállodaláncok azonban nem minden egységet nyitnak meg, a nem üzemelő szálláshelyeken - az átmenetileg visszaeső kihasználtság mellett és esetenként a megnyert Kisfaludy-támogatásoknak köszönhetően - felújítást végeznek a tulajdonosok - írta a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

    Megjegyezték, hogy a hatósági korlátozás feloldása után a szállodákban még hónapokig nem éri el a foglaltsági szint a szezonra jellemző értéket, a külföldi vendégkör nagyon lassú felépülése mellett a szektor éves szinten a foglaltság 40-45 százalékos visszaesésével számolhat.
     Júniusban a vidéki szállodák 20-50 százalékos foglaltsága várható, 50-60 százalék fölötti mutatót júliusban és augusztusban is elsősorban a Balaton-parti, más tóparti, termál régiókban, illetve nagyobb vidéki városokban található szállodák érnek el.
    Budapesten az elmúlt évtizedben 85 százalék felett volt a külföldiek aránya, ezért a fővárosi kereskedelmi szálláshelyek töredéke van nyitva, a nemzetközi légiközlekedés helyreállásával érhető csak el a korábbi foglaltsági szint. Az STR globális szállodaipari adatszolgáltató előrejelzése a 2020-as év egészére a budapesti szálláshelyeken a kereslet több mint 40 százalékos, míg a foglaltság csaknem 45 százalékos visszaesésével számol. Az átlagár mértéke eközben mintegy 20 százalékkal csökkenhet majd. Ezzel egyidejűleg a szállodaépítési és -átadási "láz" is lassul a fővárosban: a korábbi évi 4-5 százalékos szobakínálati növekedést 2-3 százalékos, majd 2022-től, a folyó projektek kifutásával és újak késleltetett megvalósulásával ennél is alacsonyabb növekedési ráta követheti a BDO szerint.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó