Auguszta napja van. | 2024.03.29

Agrárkamara: június 19-ig szankciómentesen javíthatók az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák

2020-06-16 10:30:00

Június 19-ig van lehetőség az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák szankciómentes javítására - hívta fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a gazdálkodók figyelmét.

    A közlemény szerint a MÁK idén is ellenőrizte előzetesen a benyújtott egységes kérelmeket, és az ügyfélkapun keresztül értesítette a gazdálkodókat, meghatalmazottjaikat vagy a kamarai falugazdászokat, ha a kérelemben hibát, hiányosságot találtak.
    Annak érdekében, hogy minél pontosabbak legyenek a kérelmek, és ezáltal időben kifizethessék a támogatásokat, idén kibővült az előzetes kontroll. Egyrészt műholdképek alapján ellenőrzik a parcellahatárokat és a növényállományokat, másrészt a MÁK bekéri a termeléshez kötött növénytermesztési támogatásokhoz kapcsolódóan a minősített szaporítóanyagok részletes adatait is. Utóbbira azért van szükség, mert az elmúlt években az igazolásokról gyakran csak a helyszíni ellenőrzés során derült ki, hogy nem tartalmazta a támogatás feltételéül előírt adatokat, ami a kifizethető támogatás csökkentését eredményezte. Így ezzel az adatmegadással elkerülhetők a szankciók.
    A NAK közleményében kiemelte, hogy szankciómentesen csak az értesítésben foglalt hibák módosíthatók.
    A kamarai falugazdászok közreműködésével beadott kérelmek esetében a MÁK a falugazdászokat értesíti az ellenőrzés során észlelt problémáról, akik a javítás elvégzése érdekében felveszik a kapcsolatot a gazdálkodóval.
    A MÁK tájékoztatása szerint az idei ellenőrzési eredmények alapján megközelítőleg 28 ezer termelő kérelme érintett, jellemzően kisebb hibával. Ebből 14 ezret tesz ki a falugazdászok közreműködésével beadott kérelmek száma. Közülük több mint 9 ezer termelő esetében már megtörtént a kérelmek javítása.
    Május 31-ig 169 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek kétharmadát, mintegy 114 ezer kérelmet a kamarai falugazdászok segítségével. Az előzetes ellenőrzés tapasztalatai is azt mutatják, hogy érdemes igénybe venni a NAK ingyenes szolgáltatását, a falugazdászok közreműködésével történő kérelembeadást. Az előzetes ellenőrzés során a falugazdászok által benyújtott kérelmek kevesebb mint 13 százalékánál tártak fel hibát, az egyénileg benyújtott kérelmek esetén ez meghaladta a 25 százalékot, azaz minden negyedik kérelem hibás vagy hiányos volt - közölta az agrárkamara.