Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hová költözhet a miskolci polgármesteri hivatal, ha a csőd elkerülése miatt, el kell adni az épületet?

2020-06-10 22:25:00

Sötét felhők gyülekeznek Miskolc egén, amióta a baloldali szakértelem átvette a város irányítását. „Hurrá! Miénk a város” frakciója Pali bácsival az élen, tervszerűen teljesíti a havi egymilliárd forint körüli hiányt. Hét hónap alatt, hétmilliárd forint mínusz! Kispályásnak nem nevezhető az MSZP-Jobbik összefonódás gazdaságirányítása, még akkor sem, ha az "eredmény" kizárólag a negatív tartományban értelmezhető.

Debrecenben, Győrben és a hasonló nagyságú megyei jogú városokban arra törekednek a vezetők, hogy pozitív gazdasági eredményeket érjenek el. A miskolci vezetés is beszédes milliárdos eredményt ér el havonta, csak éppen mínusz előjellel.

Az egyre gyorsabban közeledő csőd réme sem igazán zavarja a „Hurrá! Miénk a város” frakciójának egyes tagjait, akik igyekeznek a lehető legtöbb személyes hasznot kihozni a gyorsan zsugorodó lehetőségekből. A kifelé egységet mutató összeborulásban a színfalak mögött, elkeseredett közelharcot vívnak egy-egy zsírosabb falatért.

Van, akinek elég jól bejött az „apád-anyád” idejöjjön „fillércsalogatás”, de vannak olyanok is, akik nem elégszenek meg azzal, hogy csak 5-6 állást, vagy egy jól hangzó igazgatói koordinátor posztot merjenek ki a húsos fazékból. Ők a fazekat akarják, és ha megszerezték, akkor majd jól rávernek arra a szőrös mancsra, amely az engedélyezett porció felett, még egy-egy húsosabb cubákot igyekszik kilhalászni. (A fazékért folyó ádáz harcról, majd egy későbbi írásban számolunk be.)

A koncért folytatott kétségbeesett küzdelemről kiszivárgott hírek hallattán, a jól átrázott miskolciak meg szaporábban pislognak, mint az a bizonyos béka Mária asszony kocsonyájában. Az egyszerű polgár nemhogy a fazék mellé, de arra a helyre sem juthat be, ahol a fazekat tartják, és még morzsákat sem kap abból, amit ő rakott bele. Neki az a megtisztelő feladat jutott, hogy az embertelen megszorítások mellett, a fazekat időről – időre megtöltse a helyiadó befizetésével, vagy bérének csökkentésével. Sajnos sok száz olyan városi alkalmazott van, akinek a havi juttatását jól megvágták, és még helyiadót is fizet.

Miskolcot hét hónapja teli kasszával átvevő „Hurrá! Miénk a város” frakció tagjai nem érzik magukat felelősnek a példátlanul magas hétmilliárd forint hiányért, inkább hátrafelé mutogatnak. A kényszerű visszaintegetésen kívül, mással nem tudják indokolni az embertelen megszorításokat, amivel a miskolciakat – köztük a rájuk szavazók egyrészét - sújtották. Milyen érdekes, a megszorításokat a „Hurrá! Miénk a város” frakció és a baloldali haveri kör nem saját magán, hanem a nekik legjobban kiszolgáltatott rétegen, köztük a fogyatékkal élő dolgozókon kezdte. 

"A szerdai sajtótájékoztatójukon (ide kattintva elolvashatja), a miskolci Fidesz-KDNP frakció követelte Veres Pál polgármestertől a fogyatékkal élő dolgozók juttatásának azonnali kifizetését." A kérdés az, hogy lesz-e miből?

Veres és „Hurrá! Miénk a város” frakció a hírek szerint, gondosan titokban tartott gigahitel felvételével akarja a gigadeficitet csökkenteni. Fennáll annak a veszélye, hogy a felelőtlen gazdálkodás miatt nem kapnak hitelt, és a csőd elkerülése érdekében minden mozdítható városi vagyont értékesíteni kell. Eladásra kerülhet a 20 emeletes toronyház, a lánykollégium, értékes belvárosi ingatlanok, de még a polgármesteri hivatal épülete is.

Az ingatlanok esetleges „dobraverésének” kapcsán, azonnal felmerül néhány gyakorlati kérdés. Az épületeket lakottan, vagy lakók nélkül értékesítik? Ingatlan szakértőnk szerint, ha a polgármesteri hivatalt lakottan akarnák eladni, szinte alig kapnának érte valamit. Üresen sokkal többet ér.

Ha mégis találnának egy balekot, aki megvásárolná az épületet, hová költöznének a „lakók”? Veres Pálnak még csak-csak akadna hely Bartha György igazgatói koordinátor Szinva patakra néző panorámás irodájában, de a többi 3-400 „lakónak” hol találnának helyet? Ingatlanszakértőnk szerint, 100 db fészekrakótól visszavett önkormányzati lakásban lenne elég hely a polgármesteri hivatalból kiköltözők számára. Néhány lakást pedig tartalékolni lehetne arra az esetre, ha Budapestről, Siófokról, Dunakesziről, Siófokról érkező, gazdasági tanácsot jó pénzért adó, újabb baloldali haveroknak kellene irodát biztosítani.

(Címlapfotó: a miskolci polgármesteri hivatal. Fotó sajomente.hu)