Dóra napja van. | 2023.02.06

Az EU segélyt szállító járatokat indított a Kongói Demokratikus Köztársaságba

2020-06-08 18:25:00

 

Három, segélyt szállító repülőgépet indított az Európai Unió hétfőn a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy sürgősségi támogatást nyújtson a leginkább rászorulóknak a koronavírus-járvány alatt.

 

    Az Európai Bizottság illetékes szóvivője arról számolt be, hogy segélymunkásokat, illetve 40 tonna rakományt, elsősorban orvosi és laboratóriumi felszereléseket, védőeszközöket, víztisztítókat, továbbá alapvető élelmiszert szállítanak az országba.
    A 85 milliós Kongói Demokratikus Köztársaságban eddig 4016 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, azonban az ország csaknem két éve küzd az ebolával, amely eddig 2200 ember halálát okozta.
    Az EU-nak szorosan együtt kell működnie a kulcsfontosságú partnereinek számító afrikai országokkal - mondta Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos, aki a belga és a francia külügyminiszterrel együtt elkíséri a járatokat.
    Hozzátette: 2020-ban az Európai Unió összesen 40,83 millió eurónyi humanitárius támogatást nyújt a Kongói Demokratikus Köztársaságnak.
    Május eleje óta az EU a mostaniakon kívül négy segélyjáratot szervezett - hármat a Közép-afrikai Köztársaságba, egyet Sao Tomé és Príncipe-be.

 Sajómente Média Alapítvány