Emma napja van. | 2024.04.19

Az Európai Bizottság 300 millió eurót ajánlott fel az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség számára

2020-06-04 16:05:00

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány okán 300 millió eurót (mintegy 105 milliárd forintot) ajánlott fel az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (GAVI) számára a 2021-2025 közötti időszakra.

    Az adomány több száz millió gyerek immunizálását, valamint oltóanyagkészletek finanszírozását szolgálja - közölte az uniós bizottság csütörtökön.
    Hozzátették, hogy a GAVI szervezésében csütörtökön tartott Védőoltásügyi Világkonferencián tett felajánlás segíteni fogja a világ legsérülékenyebb helyzetben lévő országai egészségügyi rendszereinek és immunizációs kapacitásainak megerősítését.
    A finanszírozás egyebek mellett egyes országok önfinanszírozásra való sikeres áttérésének biztosításához, több mint 3,2 milliárd adag oltóanyag 55 országba való eljuttatásához fog hozzájárulni. Támogatni fogja a járványok megfékezése céljából sürgős felhasználásra szánt oltóanyagkészletek gyártásának finanszírozását. Elősegíti továbbá a járványos gyermekbénulás újbóli megjelenésének megelőzését az inaktivált oltóanyaggal való rutinszerű beoltás révén, a gyermekbénulás globális felszámolására irányuló kezdeményezéssel közösen kidolgozott programok keretében.
    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség a támogatás révén eszközöket képest biztosítani a fejlődő országok számára ahhoz, hogy erősebb egészségügyi rendszereket és immunizációs programokat építsenek ki, és így biztonságosabbá tegyék a világot.
    A genfi székhelyű Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (GAVI) az iparosodott és a fejlődő országok kormányait és oltóanyaggyártóit, a legfontosabb ENSZ-ügynökségeket, népegészségügyi és kutatóintézeteket, valamint a magánszektort és a civil társadalmat összefogva pénzügyi források és szakértelem mozgósítását célozza. Tevékenységének fókuszában az egészség védelme áll az új és kihasználatlan oltóanyagokhoz való hozzáférés javítása révén a szegény országokban.