Gedeon napja van. | 2024.03.28

Törökországból érkeztek orvosi felszerelések Budapestre

2020-06-02 16:15:00

Törökországból érkezett adományt, arcvédő pajzsokat és kézfertőtlenítőket adtak át kedden Budapesten. Az orvosi felszerelések három kamionnal érkeztek.

    Suat Karakus, az adományt megszervező Török Külgazdasági Kapcsolatok Tanácsa (DEIK) török-magyar tagozatának alelnöke a csepeli átadóünnepségen elmondta: török vállalatoktól 50 ezer arcvédő pajzsot, 16 ezer kézfertőtlenítőt és 20 ezer magas alkoholtartalmú, illatosított kézfertőtlenítőt szereztek be Magyarország számára.
    A török üzletember úgy látja, hogy az összefogás a járvány után is folytatódik a két ország között, és az együttműködés még több területére terjedhet ki.
    Az adományt átvevő Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a koronavírus-járvány idején Magyarország nagyrészt Keletről kapott segítséget, ezen belül a türk világ szinte valamennyi országától.
    Azt mondta: Magyarországon a közös erőfeszítések eredményeképpen sikerült elhárítani a közvetlen egészségügyi vészhelyzetet, így "minden erőnket a gazdasági vészhelyzet elhárítására tudjuk fordítani". De a veszély nem múlt el, bármikor visszajöhet a baj - tette hozzá -, hangsúlyozva, hogy a következő hónapokban sok figyelmet kell fordítani az egészségügyi felszerelések felhalmozására.
    Magyar Levente úgy fogalmazott: Magyarország a járvány első heteiben szembesült azzal, milyen kitettséget jelent, hogy bizonyos védőfelszereléseket nem gyárt. Hozzátette: ezen részben már változtattak, illetve változtatnak, de továbbra is nagy mértékben számítanak "azokra a barátainkra", akik gyártanak ilyen eszközöket és segítenek ebben a nehéz helyzetben.
    Ahmet Akif Oktay budapesti török nagykövet arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökországnak és Magyarországnak hatékony intézkedésekkel sikerült alacsonyan tartania a járvány áldozatainak számát, a károkat. A diplomata szerint a két ország sikeresen vizsgázott szolidaritásból, és több más országnak is segítő kezet nyújtott.
    Az ünnepségen Magyar Levente köszönetet mondott Adnan Polatnak is, a DEIK török-magyar üzleti tagozata elnökének az adomány megszervezéséért.