Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szijjártó: soha nem volt olyan jó a magyar-szlovák együttműködés, mint jelenleg

2020-06-02 14:29:00

A közös történelem során még soha nem volt olyan jó a magyar-szlovák együttműködés, mint jelenleg - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

    A tárcavezető az Ivan Korcok szlovák kül- és Európa-ügyi miniszterrel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar kormány stratégiai jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Szlovákiával. Arra utalva, hogy Ivan Korcok második hivatalos látogatása Budapestre vezetett, úgy fogalmazott: "ez nem lehet nagyon másként a Duna északi oldalán sem".
    A kapcsolatok jövőjéről szólva Szijjártó Péter reményének adott hangot, hogy a következő évek az új összeköttetésekről és az újabb közös sikertörténetekről szólnak majd, és ezek - mint mondta - "jót fognak hozni Szlovákiának és Magyarországnak, a felvidéki magyarságnak és a magyarországi szlovákságnak is".
    Közölte: a nyár végére elkészül a két Komáromot összekötő híd, 2022-ig hat újabb határátkelőt nyitnak meg, köztük három új hidat az Ipolyon. A két ország gázvezetékrendszerét 2024-ig összekötő interkonnektor kapacitását mindkét irányba jelentős mértékben növelik, idén december végéig pedig összekötik a két ország magasfeszültségű villamoshálózatát.