Emma napja van. | 2024.04.19

Migrációkutató: valószínűleg a tranzitzónák bezárásával sem szűnnek meg a kritikák

2020-05-29 16:13:45

A tranzitzónák bezárásával előállt helyzetben valószínűleg nem szűnnek majd meg a magyar menekültügyi szabályozással kapcsolatos kritikák - állapította meg a Migrációkutató Intézet legújabb, az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.

    Az intézet a dokumentumban a kormány tranzitzónák megszüntetéséről szóló múlt heti bejelentésének lehetséges jogi következményeit tekinti át.
    Emlékeztettek, az Európai Unió Bírósága május 14-én kihirdetett ítéletében őrizetnek minősítette a tranzitzónában történő tartózkodást.
    A tranzitzónák azonnali bezárása után - az eddig napvilágot látott magyar jogszabályjavaslatok értelmében - a jövőben csak Magyarország külföldi nagykövetségein lehetne benyújtani a menekültügyi eljárás Magyarországon történő lefolytatása iránti kérelmet - jelezték.
    A Migrációkutató Intézet szerint a most születő új magyar jogi szabályozásról rendelkezésre álló információk, a nemzetközi és uniós bírósági gyakorlat, valamint a civil jogvédő szervezetek eddigi tevékenysége alapján a jövőben is jogi és politikai természetű viták valószínűsíthetők Magyarország és Brüsszel/Luxembourg között. Az elemzésben azt is elképzelhetőnek nevezik, hogy a kritikák egy része a déli határkerítést is érinteni fogja.
    Megállapításuk szerint önmagában a tranzitzónák megszüntetése nem sért nemzetközi jogi vagy uniós jogi szabályt, hiszen azok létrehozása és működtetése nem kötelező.
    Hozzátették: a tranzitzónák bezárásával előálló helyzetben a magyar menekültügyi szabályozással kapcsolatos kritikák "elsősorban a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést és a külföldiek kiutasítását fogják majd vitatni".
    Az Európai Bizottság "minden bizonnyal" meg fogja vizsgálni az új - egyébként a tervek szerint 2020. december 31-ig alkalmazandó - szabályozást, és próbaperek indításával is lehet számolni jogvédő civil szervezetek részéről - áll az elemzésben.
    Az intézet szerint "nagyon valószínű", hogy a kritikák célkeresztjébe végső soron a magyar-szerb határon felállított határkerítés kerül majd. Megjegyezték, hogy ehhez hasonló, tranzitzónák nélküli határkerítés már régóta működik a spanyol-marokkói szárazföldi határon, és ez a "létezése óta a jogi és politikai támadások kereszttüzében áll".
    A Migrációkutató Intézet álláspontja szerint a helyzet rendezéséhez nagymértékben hozzájárulna, ha a schengeni frontországok közösen érnék el az uniós jogszabályok olyan módosítását, amelynek eredményeképp azok hatálya kiterjedne a területen kívüli (extraterritoriális) vagy részben területen kívüli eljárásokra is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó