Auguszta napja van. | 2024.03.29

Alapjogokért Központ: a tranzitzónák jogi szempontból sem nevezhetők őrizetnek

2020-05-23 10:41:00

Jogi szempontból sem nevezhető őrizetnek a magyar tranzitzóna, amely Szerbia felé mindig is nyitva állt - mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője szombaton az M1 aktuális csatornán.

    Az Európai Bíróság szerint kifogásolható a tranzitzónák működése, ezért a magyar kormány most megszünteti azokat, a tompait és a röszkeit zárják be - hangzott el a műsorban.
    Horváth József azt mondta, a tranzitzónákban lehetőség nyílt a menedékkérelmek leadására, a kérelmezők személyazonosságának, születési helyének beazonosítására és a járvány okán egészségügyi vizsgálatok elvégzésére.
    A tranzitzónákból mindig is szabadon lehetett távozni, a menedékkérelmet követő eljárás ideje alatt a kérelmezőket a magyar állam ellátásban részesítette, amely kiterjedt az élelmezéstől kezdve a hitéleti szabályok megtartásának biztosításáig - fűzte hozzá.
    A tranzitzónák bezárása fontos Magyarország biztonsági határzárának vonatkozásában - hangsúlyozta a szakértő, megjegyezve, attól lehet tartani, hogy ez egy folyamat része, amelyben az Európai Unió balliberális oldala következő lépésként a határzárat vagy a kerítést próbálja majd támadni.