Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2020-05-21 16:05:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Olaszország déli fele és a Balkán-félsziget fölött ciklonális mezőt figyelhetünk meg. Az erőteljes gomolyfelhő-képződésből számos helyen alakult ki a térségben zápor, zivatar, amelyekből jelentős mennyiségű csapadék esett az elmúlt 24 órában. Ezzel együtt pedig a korábbi napokra jellemző hőség is megszűnt. Ugyancsak ciklon örvénylik Izland felett, ennek előoldalán azonban még a Brit-szigetek fölé is meleg levegő áramlik, 25 fok fölötti maximumok is előfordulnak arrafelé. Közép-Európa fölött pedig anticiklon található, így Skandináviától Közép-Európán át egészen az Ibériai-félszigetig napos, csapadékmentes idő jellemző. Péntek estig döntően ez az anticiklon alakítja időjárásunkat, száraz levegő áramlik fölénk.

    Várható időjárás az ország területén péntek estig:
    --------------------------------------------------

    Csütörtök estig napos, gomolyfelhős időre számíthatunk, majd éjszakára általában kiderül az ég. Pénteken is túlnyomóan napos idő várható jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék péntek estig nem lesz. Csótörtök estére mindenütt mérséklődik a légmozgás. Pénteken élénk északias szél is csak a Dunától keletre lehet.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között alakul, de elsősorban az északi völgyekben, illetve helyenként a Duna-Tisza közén gyengén fagyhat.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken döntően 20 és 23 fok között valószínű, de az északkeleti határvidéken kissé hűvösebb lehet.