Gedeon napja van. | 2024.03.28

Öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában

2020-05-16 09:00:15

Az új koronavírus elleni öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában - jelentette be Zeng Ji-hszin, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság igazgatóhelyettese.

    A China Daily című kínai pártlap szombati tudósítása szerint az ötféle ellenanyag - amelyek közül az egyik egy kémiailag gyengített adenovírust tartalmazó vektorvakcina, a többi pedig hatástalanított vírust tartalmazó szer - klinikai tesztjeinek második szakasza júliusban fejeződik be. Az ellenanyagokat 2036 önkéntesnek adták be - valamint a klinikai tesztek első szakaszában lévő anyagok esetében további 539-nek -, de egyikük sem számolt be számottevő káros mellékhatásról.
    Az igazgató-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy további vakcinák kifejlesztésén is dolgoznak az országban, ezek közül néhány várhatóan júniusban kaphatja meg az engedélyt a klinikai tesztelés megkezdésére.
    Kínában immár több mint egy hónapja nem jelentettek az új koronavírus-fertőzésből adódó halálozást, az újabb megbetegedések száma pedig jelentősen lecsökkent. Pénteken az ország szárazföldi részén 8 újabb beteget diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19 betegséggel, közülük ketten fertőződtek meg belföldön, hatan pedig külföldről hazatérők. A még kezelés alatt álló betegek száma 91. Az egészségügyi bizottság ezenkívül 13 újabb tünetmentes vírushordozóról számolt be szombaton, velük együtt 561 panaszmentes fertőzöttet tartanak orvosi megfigyelés alatt.
    A hivatalos adatok szerint a kínai szárazföldön összesen 82 941 igazolt Covid-19-es esetet regisztráltak, közülük 4633-an haltak meg, és 78 219-en meggyógyultak.