Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vádat emeltek egy svájci gyógyszercsempésszel szemben

2020-05-13 09:40:22

Vádat emeltek egy hasonló bűncselekmények miatt korábban már felelősségre vont svájci férfival szemben, aki csaknem két és fél ezer adag, álmatlanság kezelésére szolgáló gyógyszert próbált Magyarországon átszállítani tavaly ősszel - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

    Szanka Ferenc közölte, a férfit gyógyszerhamisítás bűntettének minősített esetével vádolják.
    A vádirat szerint a svájci állampolgár 2019. november 30-án jelentkezett belépésre a röszkei autópálya-határátkelőhelyen, és a járművét ellenőrző pénzügyőr az autó csomagterében negyven dobozban csaknem 2500 tablettát talált. A gyógyszer Magyarországon legális kereskedelmi forgalomban nem szerezhető be, hatóanyaga nemzetközi egyezmények szerint pszichotrop anyagnak minősül, álmatlanság rövid távú kezelésére, sebészeti beavatkozások előtt nyugtatásra használják, alkalmazása a néhány naptól maximum két hétig terjedhet.
    A gyógyszert ilyen mennyiségben Magyarországra kizárólag arra engedéllyel rendelkező gyártó vagy nagykereskedő hozhatta volna be, és az átszállítás szintén a gyártó vagy a nagykereskedő megbízásából történhet.
    A férfival szemben a 2018-ban elkövetett egészségügyi termék hamisításának bűntette miatt már eljárás indult - tudatta a csoportvezető ügyész.