Auguszta napja van. | 2024.03.29

Trump: a kormányzat segíteni fogja a tagállamok vírustesztelései

2020-05-12 08:20:00

A szövetségi kormányzat segíteni fogja a tagállamok vírusteszteléseit - jelentette be Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtókonferencián.

    Az elnök leszögezte: minden amerikai, aki akarja, elvégeztetheti a vírustesztet. Elmondta, hogy a szövetségi kormányzat tesztkészletekkel, vattapálcákkal és más szükséges anyagokkal segíti valamennyi tagállamot, és a Fehér Ház készen áll arra is, hogy szakértőket küldjön a tagállamokba, elősegítendő a tesztelési kapacitások gyors növelését.
    "Már a járvány kezdetén mondtam, hogy a szövetségi kormányzat támogatni fogja a tagállamokat, és ez így is történik" - hangsúlyozta az elnök. Azt állította, hogy a tesztelésben Amerika élen jár.
    Trump elmondta: a magánszektorral közösen az Egyesült Államok vezető patika- és élelmiszerhálózatai jelenleg országszerte 240 helyen építettek ki olyan helyszínt, ahol vírustesztet végeznek. A hét végéig 300-ra szeretnék növelni ezek számát, egy hónapon belül pedig további több száz tesztelőhelyiséget létesítenek. A kormányzat egymilliárd dollárt fordít e célra - tette hozzá.
    Brett Giroir, az emberierőforrás- és egészségügy-minisztérium helyettes vezetője azzal egészítette ki az elnököt, hogy a szövetségi kormányzat összesen 11 milliárd dollárt biztosít a tagállamoknak a vírustesztekhez, beleértve a szükséges helyiségek kiépítését, a tesztkészleteket és a minden szükséges felszerelést.
    Újságírói kérdésre válaszolva Trump elmondta: nem tud róla, hogy Mike Pence alelnök sajtófőnökén kívül a Fehér Házban másnak is pozitív lenne a vírustesztje. Az alelnökön péntek óta kétszer is - vasárnap és hétfőn - elvégezték a vírustesztet, amely mindkét esetben negatív lett - fűzte hozzá.
    Nem sokkal a sajtókonferencia előtt hozta nyilvánosságra a Fehér Ház, hogy az elnöki hivatalban hétfőtől mindenütt kötelező a szájmaszk viselése az ott dolgozóknak és a látogatóknak egyaránt.
    Szintén újságírói felvetésre reagálva Donald Trump kifejtette: nem áll szándékában újranyitni a kereskedelmi tárgyalásokat Kínával. "Hallottam róla, hogy a kínaiak állítólag újrakezdenék a kereskedelmi tárgyalásokat, hogy az érdekeiknek megfelelőbb megállapodásra jussunk, de ez engem egyáltalán nem érdekel" - fogalmazott.