Emma napja van. | 2024.04.19

ÉVOSZ: európai összehasonlításban a magyar építőipar továbbra is jobban teljesít

2020-05-11 11:30:00

Az építőipar teljesítménye 2020. január 1. és május 10. között az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) számításai szerint 3-5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában mérttől, ez továbbra is jobb arány az Európai Unió országainak 15-20 százalékos elmaradásánál az Európai Építőipari Főszövetség április végi becslése alapján - közölte az ÉVOSZ hétfőn az MTI-vel.

    Az ÉVOSZ hetente tekinti át az ágazat helyzetét a koronavírus-járvány körülményei között, a tapasztalatok alapján készít javaslatokat a kormány számára.
    A múlt heti ősszegzés szerint a legnagyobb gondot még mindig az új szerződéskötések számának folytatódó csökkenése okozza. Május elején 18-20 százalékkal kisebb rendelésállománnyal rendelkeztek az építőipari vállalkozások a szövetség becslése szerint mint egy éve.
    A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint 2019. január 1. és május 6. között 1489 építési-beruházási célú közbeszerzés volt, 509,8 milliárd forint értékben, 2020. hasonló időszakában viszont csak 999 darab, 498,6 milliárd forint értékben.
    A rendelések csökkenésével arányosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete. Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál egyre nagyobb nehézségeket okoz a teljesítések igazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése. Ezért a szervezet az államkincstár részéről történő gyorsított számlakifizetéseket, valamint az elvégzett munkák gyorsabb igazolását szorgalmazza - tették hozzá.
    Az építőipari cégek 5-8 százalék közötti anyagár emelkedést tapasztaltak, az import termékeknél ezt meghaladót, a forint gyengülése miatt. Az árfolyam változásából adódó többletköltségek nem férnek bele a szerződésben vállalt árakba, ezért az ÉVOSZ az állami, önkormányzati megrendeléseknél és a támogatott magán létesítményeknél is azt javasolja, hogy az import termékek költségét, számlával igazoltan a beszerzésük időpontjában fennálló árfolyamon számolhassák el.
    Arról is beszámoltak, hogy március-áprilisban drasztikusan kevesebb új lakóingatlan kivitelezése kezdődött meg. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kistelepüléseken január 1-jétől igényelhető maximum 5 millió forint nagyságú áfa-visszatérítés lehetőségét a járványhelyzet a mai napig blokkolja.
    Az ÉVOSZ szerint az építési vállalkozók is fontosnak tartják, hogy a rozsdaövezetekben megvalósuló laképítéseknél érvényesíthető lesz az 5 százalékos áfa alkalmazása, azonban számukra az is fontos, hogy a kedvezményes forgalmi adózás rendjét minél előbb bevezessék.  
    A szakszövetség jelentésében a járványhelyzet építésgazdaságra gyakorolt pozitív hatásait is összegyűjtötte: erősödik a verseny, ami az áremelkedések ellen hat, gyors ütemben halad az informatikai eszközök használata, szintet lép az építőipar digitalizációja, valamint bővült a korábban külföldön dolgozó, most itthon munkát vállaló szakmunkások, mérnökök köre.