Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyarország 30 éve újra demokrácia és 16 éve az Európai Unió tagja

2020-05-10 09:23:00

Magyarország 30 éve újra demokrácia és 16 éve az Európai Unió tagja - hansúlyozta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos az idén online térben rendezett Európa-nap magyarországi programjai sorában szombat este közzétett videóüzenetében.

Várhelyi Olivér úgy fogalmazott: ma már ez történelem, de mégis alapjaiban határozza meg mindannyiunk életét. Érték, amire büszkék vagyunk és amire vigyázunk - fogalmazott.     

Kiemelte: idén a koronavírus-járvány miatt az ünnep egy rendkívüli helyzetben nyújt támaszt, "aláhúzza, hogy mi, európaiak mennyire támaszkodunk egymásra, és mennyire kell támaszkodnunk egymásra".

Hozzátette: ez a válság sem tart örökké, Európa, és benne Magyarország ki fogja heverni. Most már azon kell közösen dolgozni, hogy ez minél gyorsabban, és a lehető legkevesebb veszteséggel történjen meg, ebben pedig az Európai Bizottság is segít minden európainak - hangsúlyozta.     

Az Európa-napot május 9-én tartják. Hetven évvel ezelőtt ezen a napon fektette le az európai országok közötti együttműködés alapjait Robert Schuman történelmi jelentőségű nyilatkozata.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által idén a koronavírus-járvány miatt az online térbe szervezett programok között délelőtt Steiner Attila, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Dobrev Klára (DK) és Járóka Lívia (Fidesz), az Európai Parlament két magyar alelnöke, valamint Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője is üdvözölte a rendezvénybe bekapcsolódókat.