Emma napja van. | 2024.04.19

Leminősítette Szlovákiát a Fitch Ratings

2020-05-09 08:31:00

Leminősítette Szlovákiát a Fitch Ratings, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy az új koronavírus okozta járvány az idén súlyos recessziót okoz a szlovák gazdaságban és a szlovák államháztartási helyzet is meredeken romlik.

    A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Szlovákia hosszú távú államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi "A plusz"-ról egy fokozattal "A"-ra rontotta.
    Az új besorolás kilátása stabil.
    A leminősítéshez fűzött elemzésében a Fitch közölte: előrejelzése szerint a szlovák hazai össztermék (GDP) az idei év egészében reálértéken 10 százalékkal zuhan, miután a külső kereslet jelentősen gyengül, és a Covid-19 járvány megfékezését célzó hazai korlátozások a belső keresletet is megterhelik.
    A hitelminősítő várakozása ugyanakkor az, hogy a szlovák hatóságok május közepétől hozzákezdenek a március 13-a óta érvényben lévő gazdasági korlátozó intézkedések fokozatos enyhítéséhez, a gazdaságban az idei év második felétől fellendülés kezdődik és a szlovák hazai össztermék 2021-ben 6,8 százalékkal nő.
    A Fitch Ratings elemzői azonban azzal számolnak, hogy a bevételek csökkenése és a gazdaságélénkítő kiadások miatt jelentősen romlanak a költségvetési mérőszámok.
    A cég az általa eddig várt 0,8 százalékról 7,7 százalékra rontotta a GDP-arányos idei szlovák államháztartási hiányra adott előrejelzését.
    A Fitch becslése szerint a költségvetési bevételek 2020-ban 10,5 százalékkal - a GDP-érték 1,1 százalékának megfelelő mértékben - zuhannak, miután a hazai össztermék zsugorodása közepette csökkennek az adó- és a társadalombiztosítási bevételek.
    Ebben a környezetben a Fitch Ratings azt valószínűsíti, hogy a GDP-arányos szlovák államadósság-ráta az idén 59,9 százalékra emelkedik a 2019 végén mért 48 százalékról, és középtávon is a hasonló besorolással ellátott szuverén adósok 56,1 százalékos jelenlegi mediánszintje felett marad.
    A Fitch várakozása szerint ugyanakkor a szlovák állam hitelköltségei alacsony szinten maradnak, tekintettel az euróövezeti jegybank (EKB) vásárlásaira, valamint az erőteljes befektetői érdeklődésre.
    A hitelminősítő ennek illusztrálására felidézi, hogy a héten két kincstárjegy-kibocsátás is negatív hozamon kelt el.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó