Márk napja van. | 2024.04.25

Történelemből vizsgáznak a diákok

2020-05-06 10:45:00

Történelem írásbelikkel folytatódtak szerdán az érettségi vizsgák országszerte.

    Az Oktatási Hivatal az MTI-hez a vizsgák megkezdése után eljuttatott tájékoztatása szerint e tárgyból középszinten 1222 helyszínen 64 342 diák -  közülük 2097-en angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven -, emelt szinten 152 helyszínen 7073 vizsgázó - közülük 134-en angol, francia, német, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven - tesz érettségit.
    A történelem középszintű írásbelije 180 perces. A vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be az egyes feladatok megoldására.
    Az írásbeli feladatsor mintegy 60 százaléka a magyar, 40 százaléka pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódik. Az összes feladat mintegy fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.
    A feladatlap megoldásához megengedett segédeszköz az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik.
    A közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor is használható helyesírási szótár.
    A történelem vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. Az írásbeli vizsga két feladatsorból áll, az első részben egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, a másodikban szöveges, kifejtendő feladatok szerepelnek. A vizsgázók először az első feladatlapot oldják meg. A vizsgadolgozatokat 100 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti, és ezután osztható ki a második feladatlap.
    A feladatok jellege hasonlóan oszlik meg a középszinthez, ahogy a használható segédeszközök is megegyeznek.  
    Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.
    Az írásbeli érettségik csütörtökön az angol nyelvi vizsgákkal folytatódnak.