Mária napja van. | 2022.08.15 | MNB középárfolyam:

BÉT - Szakértők: a BÉT szembement a nemzetközi folyamatokkal

2014-09-09 17:50:46

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 108,73 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel, 18 670,02 ponton zárt kedden.

    A részvénypiac forgalma 8,0 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.
    Az MTI által megkérdezett üzletkötők egybehangzóan azt nyilatkozták: a nemzetközi tőzsdevilág fő piacai, sőt a regionális piacok is mínuszban voltak, ezzel szemben a nap végére a Budapesti Értéktőzsde élénküléssel zárta az üzletmenetet és enyhe pluszban zárt.
    Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője elmondta: a nemzetközi piacok "negatív" hangulatban nyitottak és gyengültek, ezzel szemben a BÉT-en az üzletkötés végére enyhe élénkülést és emelkedést lehetett tapasztalni. Különösen igaz volt ez az OTP-re, és a Richterre, a forint viszont napközben gyengült  - tette hozzá.
    Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: jól teljesített a BÉT a világ tőzsdéihez viszonyítva, a főbb európai tőzsdék folyamataihoz képest a BÉT egyedülálló módon enyhén emelkedett. Az OTP-részvények megítélését talán befolyásolhatta, hogy az elmúlt napokban, sőt kedden is, néhány devizahiteles perben részlegesen pert nyertek a pénzintézetek - elemezte Varjú Péter. 
    Másrészt az is javíthatta a bankpapír helyzetét, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Nyíregyházán azt mondta: a kormány már idén és jövőre sem kíván devizakötvénnyel megjelenni a kötvénypiacokon. Ebből többen azt feltételezték, hogy a devizahitelek forintosítását az MNB devizatartalékának bevonásával akarják majd végigvinni, bár ez csak egyes piaci szakértők spekulációja - tette hozzá Varjú Péter. 
    A Mol árfolyama 95 forinttal, 0,78 százalékkal 12 055 forintra csökkent, 1,1 milliárd forintos forgalomban.
    Az OTP-részvények ára 55 forinttal, 1,25 százalékkal 4440 forintra erősödött, forgalmuk 4,9 milliárd forintot tett ki.
    A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,53 százalékkal 382 forintra nőtt, forgalma 180,5 millió forint volt.
    A Richter-papírok árfolyama 51 forinttal, 1,25 százalékkal 4120 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el.
    A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1524,41 ponton zárt kedden, ez 8,77 pontos, 0,58 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.