Mária napja van. | 2022.08.15 | MNB középárfolyam:

K&H Bankcsoport: 40,5 milliárd forint veszteség az első fél évben

2014-09-08 17:17:25

A K&H Bankcsoport nettó eredménye egyszeri tételek nélkül 15,9 milliárd forint volt 2014 első fél évében, ezt rontotta, hogy az idei második negyedévre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) módszertana alapján 70,9 milliárd forint egyszeri céltartalékot állított be a bank az árfolyamrés és az egyoldalú kamatmódosítások korrekciójára, ezen fő okok miatt 40,5 milliárd forint veszteséget könyvelt el a bankcsoport az idei első fél évben.

    Hendrik Scheerlinck vezérigazgató a hitelintézet hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az első fél éves egyszeri tételek - például a céltartalék - nélküli nettó nyereség több mint kétszerese a tavaly első félévi 7,1 milliárd forint adózás utáni nyereségnek. A bankcsoport a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint tette közzé első féléves, konszolidált, de nem auditált adatait.
    A most zajló devizahiteles perekkel kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: a bank álláspontja az, hogy mindenkor a hatályos törvények szerint járt el, sőt, a jogászaik azt is megfontolják, hogy az árfolyamrés kapcsán az Alkotmánybírósághoz forduljon-e a bank.
    Hendrik Scheerlinck kifejtette: az MNB módszertani útmutatója az árfolyamrés és az egyoldalú kamatmódosítások korrekciója tekintetében 21,5 milliárd forinttal magasabb céltartalékszintet eredményez, mint a Magyar Bankszövetség által ajánlott és a K&H Bank által is követett számítási módszer, amelynek alapján a céltartalék mértéke 49,4 milliárd forint lenne. 
    Kiemelte: a K&H Bank meggyőződése, hogy az egyoldalú szerződésmódosítást szabályozó feltételei mindenkor megfeleltek az érvényben lévő jogszabályoknak és tisztességesek voltak, ezért a K&H mindenképpen meg fogja védeni álláspontját a bíróságon. 
    Rámutatott: a K&H Bank tőkehelyzete a nagy összegű céltartalékolás után is megfelelő maradt, a tőkemegfelelési mutatója 12,15 százalék, továbbra is megfelel a felügyeleti hatóság tőkekövetelményi előírásainak, ezért a banknál tőkeemelésre nincs szükség. A nagy magyar kereskedelmi bankok közül a K&H Bank likviditása a legerősebb a hitel/betét mutató alapján - tette hozzá a vezérigazgató.
    Hendrik Scheerlinck elmondta: a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp) első szakaszában a K&H Bank összesen 93 milliárd forintnyi hitelt nyújtott 800 ügyfele részére, ami 12,4 százalékos piaci részesedést jelent. Hozzátette: a K&H az MNB növekedési hitelprogramja második szakaszában is biztosít olcsó forrásokat a vállalkozások számára, a már leszerződött állomány idén augusztus végén elérte a 69 milliárd forintot, folyamatban 60 milliárd forintnyi szerződés van az nhp II-ben, a hitelintézet részesedése 22,8 százalékot ért el ez év június végén.
     Gombás Attila, a K&H Bankcsoport pénzügyi vezetője elmondta: piaci részesedésük minden szegmensben jelentősen emelkedett a hitelezés területén, az összesített hitelpiaci részesedés 8,9 százalékot ért el 2014 első fél évében, szemben 2013 első hat hónapjának 8,3 százalékos piaci hányadával.
    "Idén az első fél évben a lakáshitelek terén az új lakossági kihelyezéseket tekintve a bank piaci részesedése meghaladta a 13 százalékot"- fűzte hozzá Gombás Attila.
    Az idei első félévben az ügyfélhitelek összege enyhén, 0,6 százalékkal 1384 milliárd forintra mérséklődött, az ügyfélbetétek összege 6,6 százalékkal 1290 milliárd forintra nőtt.