Mária napja van. | 2022.08.15 | MNB középárfolyam:

Ipsos: javult a magyar gazdaság teljesítményének megítélése

2014-09-03 12:01:27

 

Javult a gazdaság teljesítményének megítélése a magyar lakosság körében az Ipsos közvéleménykutató felmérése szerint - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

 

    Míg a tavalyi évben átlagosan a lakosság 11 százaléka vélekedett úgy, hogy Magyarország gazdasága helyes pályára talált, idén már 18 százalék. A felmérés kiemeli: az országgyűlési választások hónapjában, áprilisban 24 százalékra ugrott a magyar gazdasági viszonyokat sikeresnek értékelők aránya. Májusban, júniusban azonban már csak 17-18 százalék tartotta jónak a nemzetgazdaság helyzetét, a nyár közepén pedig újra 20 százaléknyian érzékeltek pozitív gazdasági folyamatokat Magyarországon.
    A világ 25 országában, 19 ezer ember megkérdezésével készített kutatásból kiderül: nemzetközi összehasonlításban a magyar mutató alacsonynak számít. A kutatás során világszerte megkérdezett emberek 39 százaléka nyilatkozott pozitívan hazája gazdasági teljesítményéről idén, tavaly ez az arány 37 százalék volt. A 25 ország közérzeti rangsorában Magyarország az alsó régióban, a 21. helyen áll - írja az Ipsos. 
    Az orosz lakosság 41 százaléka minősítette kiválónak az ország gazdaságának állapotát idén, a tavalyi 30 százalék után. Az európai országok közül az elmúlt esztendőben főleg a britek és a belgák véleménye javult: előbbieknél a tavalyi 21-ről a mostani 37 százalékra emelkedett a gazdaságuk működését jónak tartók aránya, az utóbbiaknál 30-ről 39 százalékra. A németek elégedettsége már korábban is magas fokú volt, ez még erősödött is: tavaly 67, idén 75 százalék értékelte sikeresnek gazdaságuk állapotát - írja a közvéleménykutató. 
    Az észak-amerikai és az európai földrészek polgárainak az elmúlt egy évben valamivel kedvezőbb véleménye lett a gazdaság állapotáról, míg a latin-amerikaiakat a növekvő szkepszis jellemzi. A braziloknak és az argentinoknak nemcsak mostanában vált nyomasztóvá a hangulata, ez két és fél éve tartó tendencia eleinte még hattizedük érezte úgy, hogy jó irányban haladnak, most már csak kéttizedük - derül ki a tájékoztatásból.